Sărbătoarea câmpenească ,,În ospeție la Movila Măgura”, ediția a VI-a

În această duminică, la hotarul raionaelor Ungheni și Fălești a avut loc o nouă ediție a sărbătorii câmpenești ,,În ospeție la Movila Măgura”.

Zeci de oameni, dornici să promoveze și valorifice tradiţiile şi obiceiurile românești, s-au aduna la poalele Movilii Măgurii.

Cântece populare, voie bună şi miros de bucate tradiţionale au fost de nelipsit  la sărbătoarea câmpenească „În ospeție la Movila Măgura” .

Oaspeți speciali ai ediției 2021 au fost Ansamblul etno-folcloric „Plăieșii”

Ediția din acest an, a fost organizat de către Primăria orrașului Fălești, în parteneriat cu Consiliul raional Ungheni, Secția raională Cultură și Turism Ungheni și Consiliul raional Fălești.

Totdată, în organizare evenimentului cultural au fost implicate și Primăriile Măgurele și Negurenii Vechi din raionul Ungheni, care s-au prezentat cu programe artistice.

Potrivit unui comunicat al Consiliului raional Ungheni, instituția a fost reprezentată la evenimentul cultural național de către Tatiana Lazăr, vicepreședinte la raionului.

Totodată, cu mare succes au evoluat membrii Formațiunii folclorice „Doina Prutului”, rezidentă al raionului Ungheni.

Dalul sau movila Măgurii este o locație sacră pentru locuitorii spațiului dintre Prut și Bug, fiind echivalentul Ceahlăului din vestul principatului Moldovei.

Movila Măgurii – dealul sacru pentru românii din stânga Prutului

Movila (tumulul) Măgurii, amplasat geografic pe teritoriul raionului Ungheni, are o altitudine de cca 14 metri și este aplasată pe înălțimea omonimă.

Altitudine locației este de 388.8 metri și este al treilea cel mai înalt loc din actuala Republica Moldova, după dealurile Bălănești cu 429.5 metri și dealul Veverița, de 407 metri.

În anii 60–80 pe vârf a fost construită o piramidă geodezică, actualmente demontată și înlocuită cu o cruce de piatră. Această cruce a fost instalată de locuitorii din localitățile adiacente în perioada postbelică. În perioada sovietică, crucea a fost scoasă și îngropată în corpul tumulului, fiind restabilită după declararea independenței.

Cercetările arheologice efectuate în 1995 de către Veaceslav Bicbaev au descoperit aici o așezare eneolitică din cultura Cucuteni-Tripolie, fragmente mici de ceramică, dar și un vas piriform cu patru figurine, ce erau reprezentări decorative feminine.

Pe vârful movilei au mai fost dezgropate o strachină și o cupă, iar în preajma Măgurei s-a găsit o spadă bine păstrată, datând cu veacul al XV-lea.

În perioada interbelică pe vârful Movilei Măgura a fost instalată o cruce, ce a fost dărâmată mai apoi de sovietici.

În locul ei a fost ridicat un observator de lemn ce nu s-a păstrat până în zilele noastre, iar astăzi la locul său inițial este reinstalată o cruce acoperită cu inox.

Patru sate megieșe și-au format denumirea având ca bază Movila Măgura – Măgurele (Ungheni), Măgura (Fălești), Măgura Nouă (Fălești) și Slobozia Măgura (Sângerei).

Galerie Foto cu ediția a VI-a a Sărbătorii câmpenești ,,În ospeție la Movila Măgura”:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Pentru a ne putea urmări și pe alte canale, Vă invităm să vă alăturați pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns