Republica Moldova este prima țară din regiunea Europeană care a recepționat vaccinul împotriva COVID-19, prin mecanismul COVAX

La 04 martie, Republica Moldova a recepționat 14 400 doze de vaccin AstraZeneca livrate în cadrul mecanismului COVAX. Livrarea face parte dintr-un prim lot și va continua cu alte loturi în următoarele zile și săptămâni.

Astfel, Republica Moldova este prima țară din regiunea Europeană și a patra țară din lume unde au fost livrate vaccinurile în cadrul mecanismului COVAX.

La Ceremonia de recepționare a vaccinurilor, au participat: președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, secretarul de Stat al MSMPS, Tatiana Zatîc, membrii corpului diplomatic, reprezentanții de țară ai OMS, UNICEF, ONU.

Tatiana Zatîc a mulțumit partenerilor internaționali pentru ajutorul considerabil și deschiderea manifestată în perioada pandemiei.

„Au fost depuse eforturi considerabile,  ca astăzi să vedem primul lot de vaccin, pe platforma COVAX, ajuns în țară. 

Mulțumesc partenerilor OMS, UNICEF, UE, pentru tot suportul acordat. Campania de vaccinare este în derulare, lucrătorii medicali vor să se vaccineze, iar acest lot de 14.400 de doze ne va consolida eforturile noastre de a imuniza toți lucrătorii medicali, apoi celelelate categorii conform Planului de imunizare”.

„Vaccinurile sunt un instrument important în lupta împotriva COVID-19. Este încurajator să vedem atât de multe vaccinuri în curs de dezvoltare. Oamenii de știință din întreaga lume colaborează și fac inovare în regim alert, pentru a ne aduce teste, tratamente și vaccinuri care să salveze în mod colectiv vieți și să pună capăt acestei pandemii.

Cu toate acestea, pentru a preveni transmiterea COVID-19, pe lângă vaccinare, este extrem de necesară respectarea măsurilor în sănătate publică: purtarea măștilor, igiena mâinilor, distanțarea fizică și autoizolarea”, a menționat  reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în țara noastră, Igor Pokanevych.

Menționăm că, Republica Moldova a recepționat anterior 21.600 doze de vaccin AstraZeneca, ca ajutor umanitar din România. Campania de imunizare a fost lansată pe data de 2 martie curent, iar până la moment au fost vaccinați 3849 lucrători medicali.

Mecanismul COVAX este condus de Gavi, Alianța Vaccinurilor, Coaliția pentru Inovații în Pregătire Epidemică (CEPI) și OMS, împreună cu UNICEF, care este lider al procurărilor și livrărilor de vaccinuri.

Este unica inițiativa globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a se asigura că vaccinurile COVID-19 sunt disponibile în întreaga lume, atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici. 

Galerie Foto:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns