Reprezentanții BPR și ai CUC au participat la ședința extraordinară a Consiliului local Corjova din raionul Dubăsari

Reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare au vizitat ieri localitatea Corjova din Zona de Securitate pentru a se documenta la fața locului cu problemele întâmpinate de localnici în legătură cu restricțiile ilegale de circulație impuse de partea transnistreană.

Invitația de participare la ședința extraordinară a Consiliului local al comunei Corjova din raionul Dubăsari a parvenit din partea primarului comunei, Sergiu Oprea.Comuna Corjova este o unitate teritorial-administrativă de cca 4000 locuitori, compusă din satele Corjova și Măhala, amplasată în platoul Cocieri, despărțită de or. Dubăsari doar de câteva străzi. La moment, comuna este sub jurisdicția autorităților constituționale dar controlată parțial de structurile separatiste ale or. Dubăsari din regiunea transnistreană a Republicii Moldova

În cadrul ședinței extraordinare, primarul și consilierii au abordat mai multe probleme stringente cu care se confruntă satele Corjova și Măhala, amplasate în imediata apropiere a orașului Dubăsari, aflat sub controlul structurilor neconstituționale.

Printre cele mai importante subiecte abordate au fost:

  • libera circulație a cetățenilor din comună prin posturile de menținere a păcii;
  • lichidarea tuturor barierelor și a posturilor ilegale instituite pe perioada pandemiei de structurile neconstituționale;
  • reabilitarea traseului L423 Dubăsari – Molovata Nouă, în perimetrul comunei Corjova;
  • reabilitarea unor străzi din cadrul localității Corjova grav avariată urmare a ploilor torențiale din ultima perioadă<
  • asigurarea comunei cu un Oficiu al Medicilor de Familie sau cel puțin instituirea unei funcții destinate comunei în cadrul CMF Cocieri.

Șeful delegaței moldovenești în Comisia Unificată de Control, însoțit de reprezentantul Biroului, a discutat cu cu consilierii locali, raionali și administrația publică locală despre eforturile depuse de partea Chișinăului pentru lichidarea tuturor posturilor și baricadelor instituite ilegal în calea asigurării liberei circulații a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
De asemenea, au fost discutate incidentele cu implicarea posturilor ilegale de control instalate de Tiraspol sub pretextul situației epidemiologice excepționale, precum și alte subiecte de interes.

A fost exprimată intenția Chișinăului de a asigura securitatea în Zona de Securitate, respectarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova și accesul la servicii publice calitative.

Biroului Politici de Reintegrare a comunicat aleșilor locali despre eforturile și acțiunile întreprinse de către birou în cadrul procesului de reglementare pașnică a conflictului transnistrean. Funcționarul a reamintit locuitorilor despre importanța respectării tuturor cerințelor Regulamentului privind aplicarea la Programului activităților de reintegrare a țării pentru Zona de Securitate.

Totodată, reprezentatul Biroului politici de reintegrare a comunicat că reabilitarea traseului L423 Dubăsari – Cocieri – Roghi – M4 este finanțat prin intermediul Fondului Rutier, gestionat prin intermediul Consiliului raional Dubăsari.

Galerie Foto:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON%d blogeri au apreciat: