Poze de epocă // Pod (urile) peste Prut la Ungheni

Recent, am depistat în mediul virtual câteva poze cu Podul ce leagă cele două maluri de Prut la Ungheni.

În prima poză, al cărei autor germanul A. Wolkenberg, în prim plan este podul auto / pietonal, construit în secolul XIX pînă la construcția Calei ferate Tighina – Chișinău – Ungheni, distrus de în timpul celui de-al doilea război mondial, informează bodrug.eu



Mai târziu, odată cu darea în exploatare a primei linii ferate care a traversat Prutul, frontiera naturală care separă încă cele două părţi ale vechii Ţări a Moldovei, este construit Podul Eiffel.

Dat în funcţiune în 1876, traseul Iaşi – Ungheni – Chişinău, fusese dorit atât de tânărul stat român, care căuta să deschidă o nouă rută spre portul Odesa, cât şi de Imperiul Ţarist, ale cărui interese militare vizau mai ales apropierea de Bucovina şi, astfel, de sfera de influenţă geopolitică a Imperiului Austro-Ungar.

Proiectul acestei legături feroviare a fost definitivat la 14 august 1869, în cadrul întâlnirii bilaterale dintre Țarul Alexandru al II-lea şi Principele Carol I, care a avut loc cu ocazia vizitei regelui român în Crimeea, dar el se afla în discuţie încă din timpul lui Alexandru Ioan Cuza.

Iniţial, linia urma să traverseze Prutul prin vechea vamă de la Sculeni, însă, în urma negocierilor româno-ruse, cele două state au hotărât să deschidă un nou punct de graniţă în localitatea Ungheni.

Încă din vara anului 1869, compania Lidkowski, câştigătoarea licitaţiei organizate de guvernul rus, primise aprobarea de a elabora studiile şi proiectele necesare construcţiei viitorului traseu până pe malul drept al Prutului.

Iar la începutul anului 1872, statul român, aflat în plin apogeu al celebrei „Afaceri Strousberg”, lua decizia de a încredinţa realizarea liniei Iaşi-Ungheni primei antreprize private de construcţii feroviare din România, condusă de tânărul inginer Grigore Heliad.

Actualul pod, inițial a fost unul din lemn,  este proiectat şi construit de celebrul inginer francez Gustave Eiffel.

Inaugurat la 14 martie 1877 şi folosit intens în timpul războiului ruso-turc din anii 1877-1878, podul metalic de cale ferată de la Ungheni se află şi astăzi în exploatare, fiind traversat zilnic de trenurile de pasageri şi de mărfuri ce asigură legătura între România şi Republica Moldova.



Vedeți și :
1. Basarabia în imagini. Album al unui soldat german, 1941
2. Podul Eiffel din Ungheni

sursa: Blogul lui Marin Bodrug / bodrug.eu

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns