PAS Youth Ungheni propune „transport școlar gratuit pentru elevii din mun. Ungheni”

PAS Youth Ungheni, aripa de tineret din Ungheni al formațiunii politice parlamentare „PAS” a lansat o petiție către Primăria Municipiului Ungheni, Consiliul Municipal Ungheni și Direcția Educație din cadrul Consiliului raional Ungheni.

Tinerii solicită instituirea un program de transport școlar gratuit pentru elevii din municipiul Ungheni.

Potrivit unui comunicat al aripei de tineret al formațiunii politice care deține majoritatea în parlamentul de legislatură a XI-a, inițiativa este un proiect care reapare constant în discuțiile publice și cele online cu cetățenii.

Tinerii argumentează că funcționarii din Primăria municipiului Ungheni cad de acord că acesta e absolut necesar pentru decongestionarea circulației rutiere și transportului public municipal iar partenerii de dezvoltare oferă susținere.

Dar, ca și alte inițiative ce ar aduce beneficiu locuitorilor municipiului, proiectul tot nu trece de starea de concept și idee.

Fiiind un proiect-pilot pentru reformarea transportul municipal din Ungheni, programul de transport școlar municipal:

  • Ar micșora presiunea asupra circulației rutiere și sistemului de transport municipal existent până la ulterioara reformare a acestuia;
  • Ar oferi un mijloc de transport gratuit, sigur și eficient pentru elevii din cartierele Dănuțeni, Tineretului, Vasilica și Berești la primele ore de studiu și la orele de vârf, minimizând diferențele de bunăstare socio-economică între familiile din diverse cartiere ale municipiului;
  • Ar servi drept un proiect util pentru sondarea opiniei publice privind reformatarea sistemului de transport public municipal.

Tinerii consideră că practica perceperii unei taxe pentru transport școlar ar contravine articolului 35(4) al Constituției Republicii Moldova care stipulează că “învăţămîntul de stat este gratuit”.

Mai mult, această taxă ar contravine articolului 136 din Codul Educației („Elevii şi studenţii au următoarele drepturi: (…) b) să fie asiguraţi, în condiţiile legii, cu manuale, asistenţă medicală, alimentaţie, servicii de transport, cămin”), dar și articolului 141 din același Cod („Autorităţile administraţiei publice locale de nivelul al doilea şi ale UTA Găgăuzia, în limitele competenţelor stabilite de legislaţie, au următoarele atribuţii în domeniul educaţiei (…) asigură transportarea gratuită a elevilor şi cadrelor didactice la şi de la instituţiile de învăţămînt în localităţile rurale, pe distanţe ce depăşesc 2 km”). Instituirea programului de transport școlar municipal ar facilita accesul tuturor elevilor la educație de calitate și ar îmbunătăți experiența elevilor în procesele de școlarizare și socializare.

Petiția inițiată de către PAS Youth Ungheni, poate fi semnată aici: https://chng.it/7nRSwG4hb7

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, ne puteți urmări și pe canalele noastre de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns