Parlamentul a modificat Procedura de desemnare a președintelui interimar și al vicepreședintelui CSJ

Președintele interimar al Curții Supreme de Justiție și vicepreședintele instituției vor fi desemnați de Consiliul Suprem al Magistraturii. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

Inițiativa legislativă a fost elaborată pentru a ajusta prevederile Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție la standardele constituționale de administrare a justiției.

Așadar, potrivit proiectului, în cazul în care nu este desemnat vicepreședintele care va exercita funcțiile președintelui Curții Supreme de Justiție în absența acestuia, funcțiile în cauză vor fi exercitate de către vicepreședintele desemnat de Consiliul Suprem al Magistraturii.

De asemenea, în cazul în care funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție va rămâne vacantă, interimatul acesteia va fi asigurat de către un judecător desemnat de CSM.

Până acum, președintele interimar al Curții Supreme de Justiției era desemnat în funcție de vârstă. În aceste condiții, autorii proiectului consideră că vârsta, ca unicul criteriul de eligibilitate pentru atribuirea ex-jure a calității de interimar în exercițiul atribuțiilor administrative în CSJ, reprezintă, în esență, o înlăturare defectuoasă a CSM de la exercitarea atribuțiilor statutare.  

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Pentru a ne putea urmări și pe alte canale, Vă invităm să vă alăturați pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns