Municipiul Ungheni și alte 5 orașe din țară vor fi transformate în centre regionale dezvoltate în Republica Moldova

În perioada 2021-2027, 6 municipii din țară vor fi transformate în centre regionale dezvoltate în Republica Moldova. În acest scop, Guvernul a aprobat Programul național de dezvoltare a orașelor-poli a municipiilor Cahul, Comrat, Ungheni, Orhei, Soroca și Edineț.

Obiectivul programului este de a crea în țara noastră o rețea de oraşe-poli de creştere regională atractive pentru locuitori, antreprenori şi vizitatori. Acest fapt va genera creşterea ocupării forţei de muncă şi va stimula dezvoltarea zonelor rurale din vecinătatea acestor municipii

Programul prevede implementarea unui portofoliu de proiecte, care reflectă prioritățile individuale specifice pentru fiecare municipiu. Acestea vor fi determinate în baza evaluării necesităților pentru consolidarea potențialului de orașe-poli de creștere regională.

Vedeți și Ședința Guvernului Republicii Moldova din 16 decembrie 2020

Proiectele vor avea ca scop reabilitarea infrastructurii drumurilor, dezvoltarea sistemului de transport urban, construcția piețelor agro-alimentare, amenajarea zonelor de odihnă şi agrement, dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice, extinderea rețelelor de canalizare, ș.a.

Din bugetul de stat vor fi alocate 822 milioane de lei sau 30% din costul Programului, din care 816 milioane de lei vor fi distribuite pentru implementarea proiectelor prioritare în municipiile beneficiare și 6 mil. lei – pentru activități de monitorizare, evaluare și consolidare a capacităților APL.

Costul total al Programului constituie 2 781,4 mil. lei, care acoperă necesitățile prioritare ale municipiilor beneficiare, după cum urmează:

  1. municipiul Ungheni – 641,6 mil. lei,
  2. municipiul Soroca – 629,5 mil. lei,
  3. municipiul Cahul – 545,6 mil. lei,
  4. municipiul Comrat – 460,9 mil. lei,
  5. municipiul Edineţ – 254,1 mil. lei,
  6. municipiul Orhei – 232,3 mil. lei

Programul include un Plan de acţiuni cadru, în baza cărora municipiile beneficiare urmează să elaboreze la nivelul fiecărui oraș-pol de creștere un Plan operațional de implementare a Programului.

Tododată, Guvernul a aprobat astăzi și proiectul de lege cu privire la grupurile de acțiune locală. Inițiativa are scopul de a crea cadrul legal pentru constituirea şi funcționarea Grupurilor de Acțiune Locală în calitate de entitate juridică.

Proiectul prevede crearea Programului de Stat LEADER, finanțat din surse publice cu o valoare de până la 5 % din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Mecanismul de funcționare a abordării LEADER este bazat pe Grupurile de Acțiune Locală, care reprezintă parteneriate intersectoriale formate din reprezentanți ai sectorului public, antreprenorial și civic, cu statut de persoană juridică, nonprofit.

Grupurile de Acțiune Locală se constituie în scopul dezvoltării teritoriilor rurale din componența acestora, în scopul elaborării și implementării strategiilor de dezvoltare locală în cadrul abordării LEADER.

Actualmente, Grupurile de Acțiune Locală nu sunt înregistrate în calitate de persoane juridice din lipsa reglementării acestei forme speciale de organizare în cadrul legal național.

PHG Cu privire la aprobarea… by News Ungheni

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns