Moldova sub Cod PORTOCALIU de inundații

În legătură cu precipitațiile foarte puternice căzute în cursurile superioare ale Bazinelor Hidrografice al principalelor artere acvatice ale Republicii Moldova, râurile Prut și Nistru, Centrul Hidrologic avertizează locuitorii din apropierea albiilor că în intervalul de timp 23 – 29 iunie, există riscul inundării mai multor localități.




Râul Nistru (Cod Portocaliu pe întregul teritoriu al Republicii Moldova:

Totodată, Agenției Resurselor de Apă din Ucraina a luat decizia de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsc (râul Nistru) până la 2050 m3/s.

Urmare, Centrul hidrologic prognozează până la 2 iulie creșterea nivelului apei, față de nivelul din 24 iunie, pe sectoarele:

  • s. Naslavcea – or. Dubăsari cu 2.0 – 3.2 metri;
  • or. Dubăsari – s. Talmaza – cu 2.5–3.4 metri;

De asemenea, se așteaptă ieşirea apei în luncă şi subinundarea terenurilor agricole din raioanele Camenca, Rezina şi subinundarea unor localităţi în locurile joase aferente râului, subinundarea terenurilor agricole şi a zonelor de recreaţie din raioanele Criuleni, Grigoriopol, Anenii Noi, Slobozia şi Ştefan Vodă.



Râul Prut (Cod Portocaliu pe în amonte de CHE Costești – Stînca):

Totodată, în legătură cu precipitațiile foarte puternice de pe cursul superior al Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina), hidrologii avertizează că până la 29 iunie va avea loc creșterea în continuare a nivelului apei pe sectorul:

  • s. Criva – or. Costeşti – Stânca, cu 1.80 – 2.20 metri faţă de nivelul din 23 iunie. 

Hidrologii avertizează şi asupra ieşirii apei în lunca râului Prut în raioanele Briceni şi Edineţ, cu subinundarea terasamentului de cale ferată or. Cernăuţi – or. Bălţi şi începutul subinundării unor sate aferente râului.

În legătură cu decizia subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costești –Stânca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stânca (râul Prut) până la 600 m3/s, Centrul hidrologic anunţă până la 3 iulie menținerea nivelului înalt al apei pe sectorul or. Costeşti – mun. Ungheni – s. Brânza.

Izolat este posibilă ieșirea apei în lunca râului Prut și subinundarea terenurilor agricole în cazul spargerii digurilor de stat.

În caz de Cod Portocaliu hidrologic, există risc de viituri generatoare de revărsări majore, care pot avea impact semnificativ asupra activității comunităţilor, siguranţei persoanelor și a bunurilor.

Potrivit meteorologilor, de vineri, 26 iunie, ploile vor conteni pe întreg teritoriul ţării, iar valorile termice se vor încadra între 27-32 grade Celsius, ziua, şi 14-19 grade, noaptea.

Mai multe informații la acest subiect pot fi accesate în următoarele articole:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns