Mold-Street: De ce nu începe construcţia gazoductului Ungheni – Chișinău ce ne-ar salva de Gazprom

De două luni şi ceva întreprinderea Vestmoldtransgaz, cumpărată de compania românească Transgaz, încearcă să selecteze companiile ce ar urma să construiască segmente din conducta Ungheni-Chişinău, proiect ce ar duce la interconectarea reală a sistemului gazier moldovenesc cu cel din România, comunică portalul MoldStreet.com



Primul anunţ de achiziţii a fost făcut pe pagina WEB încă pe 14 septembrie 2018, iar în Buletinul Achizițiilor Publice a apărut pe 28 septembrie 2018 şi de atunci deja de câteva ori Vestmoldtransgaz (cumpărată de Eurotransgaz, subsidiara Transgaz din România) a prelungit termenul procedurii de achiziţie.

Şapte loturi şi un preţ de 1,35 miliarde lei

Următorul termen pentru primirea ofertelor este 20 noiembrie 2018, adică mâine. Reprezentanţii companiei au refuzat să ofere explicaţii referitor la motivele ce au dus la prelungirea termenului procedurii de achiziţie, dar la mijloc ar putea fi condiţiile impuse de Vestmoldtransgaz şi lipsa de oferte ce corespund cerinţelor.

Procedura de achiziție are denumirea „Lucrări privind execuția conductei de interconectare a Sistemului de Transport Gaze Naturale din România cu Sistemul de Transport Gaze Naturale din Republica Moldova- Faza II- direcția Iași-Ungheni-Chișinău (7 loturi)”.

Lucrările ce vor fi executate sunt amplasate pe teritoriul Republicii Moldova, traversând raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Strășeni și Chișinău, având în componență următoarele obiecte de investiții:
– Conductă transport gaze naturale DN600, presiune 55 bar, cu o lungime totală de 110 kilometri;
– Execuție lucrări la stații de reglare și măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestor
– Conductă de distribuție gaze naturale SRM Tohatin- CET Chișinău și SRM Tohatin- distribuție Chișinău; Conductă de racord SRM Ghidighici- SRM Petricani și conductă de racord SRM Petricani- Sistem distribuție Chișinău;
– Complex administrativ Ghidighici.

Valoare totală a lucrărilor este de aproape 1,35 miliarde de lei (circa 70 de milioane de euro), fără TVA. Cel mai scump este lotul 5 ce prevede „execuție lucrări la stații de reglare și măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestora„, estimate la circa 340 milioane lei. Cel mai puţin costisitor este lotul 6 estimat la 54 milioane lei şi care prevede construcţia conductei de distribuție gaze naturale SRM Tohatin- CET Chișinău și SRM Tohatin- distribuție Chișinău.



Cerinţe şi termene

Printre condiţiile de participare se numără scrisori de garanţie de la bănci serioase, dovadă de executare a unor lucrări similare, dotare tehnică adecvată etc. Termenul maxim de execuție a lucrărilor este 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Anterior autorităţile de la Chişinău afirmau că gazoductul va fi gata în anul 2019, dar ulterior s-a anunţat că românii au un termen de pînă la 23 de luni pentru realizarea Programului Investițional în mărime de până la 93 milioane euro. Altfel spus conducta va fi gata cel mai probabil că în vara anului 2020, în ajunul alegerilor prezidenţiale.

Potrivit unor surse de participare la această licitaţie s-au arătat interesate şi companii afiliate gigantului rus Gazprom.

Rămânem dependenţi de Gazprom

Expertul Victor Parlicov, fost director general al Agenţiei Naţionale pentru reglementare în Energetică (ANRE) se arată îngrijorat de faptul că acest obiectiv declarat strategic pentru securitatea energetică a Republicii Moldova nu va fi gata nici în anul 2019, atunci când Gazprom va pune în funcţiune o conductă ce ocoleşte Ucraina şi Moldova.

Potrivit lui în jurul lui se duc lupte geopolitice, ceea ce nu ar trebui să constituie o surpriză.

Marele joc al Federaţiei Ruse este de a menţine status-quo după anul 2019 şi să ne impună o structură contractuală prin care noi să finanţăm regimul separatist de la Tiraspol. Singura modalitate de a evita aşa situaţie şi de a nu accepta condiţiile Moscovei ar fi să avem o alternativă la gazul livrat de Gazprom. Dacă noi până atunci nu avem soluţii atunci va fi ceva grav„, susţine fostul director al ANRE.

Victor Parlicov susţine că ceea ce face Gazprom şi Moscova, pentru a ne menţine în dependenţă şi să ne dicteze condiţiile, este de înţeles.

Din 2012, de când s-a anunţat prima dată că Gazprom începe lucrările la South Stream, după care a fost schimbat în Turkish
Stream (gazoduct prin Marea Neagră, ce permite ocolirea Ucrainei şi Moldovei n.r.) şi care este practic gata, Guvernul Republicii
Moldova practic nu a făcut nimic şi cetăţenii ar trebui să se întrebe de ce se întâmplă astfel„, a afirmat expertul.

Potrivit lui Parlicov, din 1994 singurul proiect de infrastructură energetică (conducta Tocuz-Mereni) ce au dus la diminuarea dependenţei de Gazprom şi Moscova a fost realizat în perioada comunistă, dar care a fost dus până la capăt.

În opinia fostului director ANRE, faptul că Transgaz nu va reuşi să finalizeze lucrările în 2019 nu e vina companiei româneşti, ci a autorităţilor de la Chişinău, care au tot schimbat pe parcursul ultimilor ani regulile de joc și nu au fost insistente în realizarea cât mai grabnică a acestuia.

Cât despre conducta Iaşi-Ungheni construită în anii 2013-2014, apoi aceasta rămâne deocamdată o ţeavă inutilă ce a costat circa 26 milioane de euro şi care de doi ani şi ceva nu este utilizată.


Notă: Articolul este preluat în totalmente de pe portalul Mold-Street.com fără careva ingențe în conținut. Opiniile exprimate în articol aparațin autorului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns