Mold-Street: De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcţiona la capacitate maximă!

Prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău ar putea circula gaz spre Republica Moldova chiar începând cu luna octombrie, a anunțat la postul TVR Moldova, Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

Un document făcut public în Monitorul Oficial arată că situația este puţin alta, informează Mold-Street.com

Astfel, fiind întrebat de ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău încă nu a devenit o alternativă reală la gazele rusești, oficialul a precizat că, în curând, acesta va fi finalizat, iar ulterior va exista o discuție despre prețul gazului care va veni din România.

Gazoductul nu este încă gata

„Am discutat cu ministrul Energiei din România, am discutat și cu directorul companiei din România care este responsabilă de construcția acestui gazoduct. Pe partea Republica Moldova este construit, am mai rămas un pic pe partea Românei.

Avem promisiunea partenerilor din România că, în luna octombrie, acest proiect va fi finalizat pe ambele părți și gazele vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova” a menționat Andrei Spînu pentru TVR Moldova.

Un document al Secretariatului Comunităţii Energetice, făcut public recent arată o sitiaţie puțin diferită.

Astfel din el aflăm că Vestmoldtransgaz (VMTG), subsidiara companiei româneşti Transgaz, care a construit şi deţine segmentul de gazoduct Ungheni-Chişinău, „finalizează lucrările legate de automatizarea şi securizarea conductei, care se aşteaptă să fie gata până la 4 noiembrie 2021”.PUBLICITATESKIPDownload

„Pentru ca conducta Ungheni-Chişinău să funcţioneze la capacitatea sa maximă, 2 staţii de compresoare de la Oneşti şi Gherăieşti, precum şi conducta DN 700 mm între Oneşti şi Leţcani încă trebuie finalizate”, afirmă Secretariatul Comunităţii Energetice.

Precizăm că segmentul Onești – Gherăești – Lețcani este parte a proiectului de interconectare gazieră dintre România cu Republica Moldova, din care este deja funcțional gazoductul Iași – Ungheni-Chişinău, finalizat în iulie 2020.

Ce lucrări încă se execută

Lucrările la cele 2 staţii de compresoare de la Oneşti şi Gherăieşti, estimate la circa 60,8 milioane de euro, sunt executate de Inspet SA din Ploieşti, România. 

La începutul lunii septembrie într-o postare pe facebook, Inspet anunţă că în curând va finaliza „lucrările stațiilor gemene de la Onești și Gherăești”, dar însoțeau postarea cu fotografii de la staţia de comprimare de la proiectul BRUA („Dezvoltarea pe teritoriul României a culoarului de transport gaze Bulgaria-România-Ungaria-Austria”).

Cât despre conducta DN 700 mm între Oneşti şi Leţcani, parte a conductei transport gaze naturale Gherăești – Onești – Lețcani DN700 de 165,15 kilometri, apoi lucrările estimate la circa 80 milioane de euro, sunt realizate de CIS GAZ, parte a CIS GROUP din România. Compania scrie pe pagina sa că lucrările ar urma să fie finalizate în anul 2022.

Totodată se menţionează că „centrul de expediere CCAOMG Ghidighici (Republica Moldoiva n.r.) va deveni funcţional în trimestrul IV al anului 2021”.

Conducta poate funcţiona, dar la capacitate limitată

Secretariatul mai precizează că „până la finalizarea lucrărilor în defăşurara, conducta Ungheni Chişinău poate funcţiona deja, deşi la capacitate limitată”.

„Cu toate acestea, nu au existat teste de piaţă efectuate de VMTG, nu au fost solicitate rezervări de capacitate şi, prin urmare, nu s-au semnat contracte de transport al gazelor”, constată Secretariatul Comunităţii Energetice.

Pe de altă parte pe pagina Vestmoldtransgaz este anunţat că pe 7 iulie 2021, a încheiat un contract cu operatorul de sistem de transport gaze FGSZ Zrt. din Ungaria pentru servicii de acces şi utilizare a unei platforme online de alocare şi rezervarea capacității de gaze naturale.

De notat că Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu s-a referit și el la capacitatea conductei din România de a asigura Republica Moldova cu gaze naturale, susținând că vara, aceasta „poate asigura întreg consumul de gaze pentru Republica Moldova”.

Iarna însă dacă e un consum mai mare de gaze pe anumite perioade, în anumite zile, săptămâni sau luni, „atunci acest gazoduct nu poate asigura cu 100% de gaze întreaga republică”, a mai explicat Andrei Spînu.

Amintim că Transgaz din România deține două subsidiare în Republica Moldova – Eurotransgaz și Vestmoldtransgaz – și a realizat și finalizat interconectorul Iași-Ungheni-Chișinău, care încă nu este folosit pentru transportul și furnizarea de gaze.

sursa: mold-street.com

Citiți mai multe despre epopea construcției gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

1 trackback / pingback

  1. „Transgaz” este gata oricând să livreze gaze naturale Republicii Moldova - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns