Medicii și asistenții medicali din Iași și Ungheni vor beneficia de instruire în cadrul Proiectului Cardioscope

Proiectul Cardioscope – Rețea comună pentru management-ul bolilor cardiovasculare în regiunea transfrontalieră România-Republica Moldova este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI). 



Proiectul se derulează de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – Filiala Iași în parteneriat cu Spitalul Raional Ungheni, pe o perioadă de 15 luni.

Bugetul total este de 221862 Euro.

CARDIOSCOPE își propune să pună la dispoziția cadrelor medicale un set de instrumente de lucru care să să permită prevenirea, detectarea, monitorizarea și tratarea personalizată precoce a bolilor cardiovasculare:

  • Metodologie de evaluare a riscurilor în bolile cardiovasculare;
  • Harta riscurilor bolilor cardiovasculare în județele Iași și raionul Ungheni;
  • Model de servicii în îngrijirea primară a bolilor cardiovasculare;
  • Programe de instruire în îngrijirea primară a bolilor cardiovasculare pentru medici și asistenți medicali;
  • Protocoale medicale standardizate pentru screeningul, tratarea și monitorizarea bolilor cardiovasculare;
  • Ghid de prevenire și depistare precoce a bolilor cardiovasculare;
  • Strategie Comună pentru Managementul bolilor cardiovasculare – care să să permită prevenirea, detectarea, monitorizarea și tratarea personalizată precoce a bolilor cardiovasculare.

CARDIOSCOPE va implementa un Proiect pilot de screening pentru 1000 de persoane și va furniza publicului larg informații privind  prevenirea și patologia bolilor cardiovasculare și a celor mai nocive obiceiuri și comportamente și în special corelarea acestora cu posibilitatea dezvoltării unei boli cardiovasculare.

Inițiativa se impune în condițiile în care în România, considerate în totalitate, bolile cardiovasculare au fost responsabile pentru cele mai multe decese, cu o rată standardizată de 951,3 decese la 100 000 de locuitori în 2014, fiind de două ori și jumătate mai mare decât media UE (373,6) și a doua cea mai mare din UE după Bulgaria. De asemenea, principalele cauze de deces în Republica Moldova sunt bolile sistemului circulator.

În Europa, bolile cardiovasculare rămân principala cauză a mortalității atât la bărbați cât și la femei, provocând aproape 4,1 milioane de decese pe an, sau 46% din toate decesele de pe continent.

Cardioscope este derulat de către OAMGMAMR Filiala Iași în parteneriat cu Institutul Medico Sanitar Public Spitalul Raional Ungheni, începând cu data de 20 februarie 2020, pe o perioadă de 15 luni.

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) Filiala Iași – Coordonator proiect

Filiala Iași are peste 14.500 de membri asistenți medicali generaliști, asistenți medicali și moașe, dintre care peste 9500 de membri activi.Activitatea organizației constă în controlul și supravegherea profesiilor de asistent medical generalist, asistent medical și moașă. OAMGMAMR Filiala Iași organizează evenimente de educație profesională (seminarii, ateliere, conferințe, școli de vară, ateliere, expoziții de afișe etc.) pentru a încuraja schimbul profesional de experiență și cele mai bune practici și pentru a crește competența profesională a membrilor săi.

OAMGMAMR România este singura organizație profesională care reglementează educația profesională continuă a asistenților medicali de toate specialitățile și moașelor.

sursa: Cardioscope.eu

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns