Mass-media: Un rezident al ZEL „Ungheni-Business” a fost implicat în tranzitarea armelor din Serbia spre Armenia

UPDATE: Reacția ZEL „Ungheni-Business” la acuzațiile că ar fi implicată în tranzitarea armelor din Serbia în Armenia

Știrea anterioară: Portalul Deschide.md comunică că armamentul cu care timp de patru zile Armenia a tras focuri de armă spre Azerbaidjan ar fi fost transportat atacatorilor prin Republica Moldova.

Sursa operează cu informațiile publicate pe Minval.az  unde descrie modalitatea prin care armamentul de proveniență sârbă a ajuns în Armenia, accentuând o noutate descoperită în cadrul investigației și anume tranzitul armamentului prin Republica Moldova, fiind folosite ZEL „Ungheni-Business” și Portul Giurgiulești.



Potrivit sursei citate, „o parte din obuzele lansate de Forțele Armate ale Armeniei în cadrul atacurilor din perioada 12-16 iulie, la Tovuz, au fost achiziționate din Serbia.”

Articolul a fost preluat integral de pe portalul Deschide.md fără careva ingerințe în conținut. Opiniile și comentariile din acest articol aparțin autorului și nu țin de redacția News.Ungheni.org

„Deși oficialii din Serbia au încercat inițial să nege acest fapt, au ieșit la iveală documente care confirmă livrarea un lot mare de arme și muniție de diferite calibre, inclusiv lansatoare de grenade și mitraliere către armata Armeniei.

Mass-media sârbă a confirmat că „Vektura Trans” a exportat în Armenia un număr mare de arme produse la uzinele specializate de armament „Krusik” din Valjevo, „Pervaya Pjatiletka” de la Trstenik și „Oruzheynaya Zastava” din Kragujevac.

În perioada 13-15 iulie 2020, armele de la aceste uzine sârbe au fost trimise cu avioane marfare de pe aeroportul „Constantin cel Mare” din Niș (Serbia) pe un aerodrom de lângă Erevan.

Până la acel moment, în 2019, au existat 16 zboruri cu armament sârb, care au fost trimise în Armenia de pe aerodromurile de lângă Belgrad și Niș.”

„Cu toate acestea, în vânzarea de arme către Armenia de către Serbia, la suprafață a ieșit un fapt grav, mai regretabil și surprinzător”, accentuează autorul – Elshad Mammadli.

„Astfel, lansatoare de grenade, mitraliere, lansatoare de rachete și rachete achiziționate din septembrie 2019 până în vara anului 2020 de la uzina Krusik, situată la Valjevo, st. Vladika Nikolay, 59, care au fost folosite de armata armenească împotriva Azerbaidjanului în perioada 12-16 iulie, au fost livrate prin Moldova.



Adică, armele și munițiile „ar fi fost vândute” inițial unei companii înregistrate în Zona Economică Liberă „Ungheni-Business”.

Apoi, armamentul a fost transportat pe cale aeriană din Serbia în Moldova, iar după reînregistrarea acestora în zona economică liberă „Ungheni-Business”, a fost livrat în Portul Internațional Liber Giurgiulești din Moldova. Din acest port, armele au fost trimise pe mare spre Georgia și pe uscat în Armenia, cu documente ștampilate de Vama moldovenească.

După cum au arătat investigațiile în această direcție, cu ajutorul companiilor moldovenești din Zona Economică Liberă, armele au ajuns în Armenia nu numai din Serbia, dar și din alte țări. Menționăm că presa internațională a relatat deja scandalurile politice din mai multe țări în legătură cu acest fapt.”

De asemenea, autorul susține că este regretabil faptul că „și Moldova pretinde că este o țară prietenă pentru Azerbaidjan și suferă, de asemenea, de separatism și, în acest sens, Chișinăul primind întotdeauna sprijinul Baku, la fel ca și Serbia.

De asemenea, această țară a primit întotdeauna asistență economică și umanitară. Chiar și în perioada pandemiei, statul Azer și ambasada au oferit sprijin material și umanitar considerabil pentru măsurile de combatere a coronavirus din Moldova.

Conducerea Moldovei ar trebui să se gândească serios la motivul pentru care închide ochii și permite pe teritoriul său transportul secret al armelor în Armenia. Care este interesul?

În același timp, în articol se menționează că în perioada provocărilor recente din partea Armeniei împotriva Azerbaidjanului, cetățenii azeri care locuiesc în străinătate au organizat acțiuni în sprijinul armatei naționale și al comandantului-șef suprem.



În Moldova însă, armenii au atacat și pe cetățenii azerii care participau la un marș pașnic de susținere a țării sale.”

„În timpul mitingului, a fost cunoscut faptul că printre cei care au organizat provocări împotriva azerilor și i-au atacat, s-au numărat deputatul Parlamentului Republicii Moldova de origine armenească Hayk Vartanian și consilierul președintelui Republicii Moldova, Ernest Vardanyan.”, menționează autorul.

Citiți mai multe articole publicate la subiectul confruntărilor Armeano-Azere din ultima perioadă:

https://www.youtube.com/watch?v=77JxqYbt5iQ&feature=emb_title



Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



5 trackback-uri / pingback-uri

  1. Evenimente și date remarcabile pentru municipiul Ungheni în anul 2022 - Știri din regiunea Ungheni
  2. Refugiații din Ucraina se pot angaja în cadrul ZEL „Ungheni-Business” - Știri din regiunea Ungheni
  3. Plus doi rezidenți noi în Zona Economică Liberă „Ungheni – Business” - Știri din regiunea Ungheni
  4. Plus un rezident producător de covoare în Zona Economică Liberă „Ungheni – Business” - Știri din regiunea Ungheni
  5. Statul va susţine dezvoltarea infrastructurii subzonei Soroca a ZEL „Ungheni-Business” - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns