Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din mun. Ungheni a fost renovat în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”

Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din municipiul Ungheni a fost renovat în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”(PRIM), finanțat de Banca Mondială.

Lucrările de reconstrucție au fost gestionate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și implementate de Instituția Publică „Fondul de Investiții Sociale din Moldova” (FISM).



Renovarea școlilor de circumscripție se înscrie în componenta PRIM privind consolidarea educației și vine să sprijine eforturile MECC de îmbunătățire a condițiilor de învățare în școlile din țară, informează într-un comunicat Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

„Renovarea instituțiilor de învățământ general din Republica Moldova este o componentă valoroasă a proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, realizată cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale. Școlile de circumscripție incluse în proiect sunt reconstruite, dotate și amenajate din sursele financiare alocate în cadrul Proiectului.

Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din municipiul Ungheni a trecut printr-un amplu proces de renovare, instituției fiindu-i alocate și mijloace financiare, în valoare de 5 milioane 500 de mii de lei, pentru achiziționarea echipamentului, mobilierului, tehnicii IT. Prin reconstrucție, dotare și modernizare asigurăm viabilitatea prin continuitate procesului educațional în Republica Moldova, un sprijin temeinic în promovarea și implementarea politicilor în domeniul Educației”, a declarat ministrul Educației, Culturii și cercetării, Igor Șarov.

În liceu își fac studiile 819 elevi. Sediul instituției a fost construit în anul 1978  și în cele patru decenii de existență nu a fost reparat fundamental niciodată.

Renovarea școlii, potrivit managerului instituției, deschide noi oportunități educaționale pentru copiii din municipiu, dar și pentru cei din localitățile din apropiere.

Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” este considerat drept una din cele mai prestigioase instituții din municipiu. Școala dispune de cadre didactice bine instruite, iar acum, grație procesului de renovare, fortificăm procesul educațional. Școala devine instituția frecventată cu plăcere de tot mai mulți copii.

Studiile se desfășoară în limbile română și rusă. Aici vin să învețe copii din localitățile din apropiere Nicolaevca, Romanovca, Buzduganii de Sus. Avem și 11 copii cu cerințe educaționale speciale, 2 cadre didactice de sprijin implicate în studii la distanță. În cadrul procesului de renovare instituția a fost adaptată pentru copiii cu dizabilități”, a menționat Ludmila Moroi, directoarea Liceului Teoretic „Alexandr Pușkin” din municipiul Ungheni.

Renovarea școlilor de circumscripție are loc în baza unui Memorandum de înțelegere, semnat între MECC și Instituția Publică „Fondul de Investiții din Moldova”, lucrările de reparație și reconstrucție revenind în sarcina IP FISM.

Lucrările de renovare a Liceului Teoretic „Alexandr Puşkin” din mun. Ungheni s-au finisat în luna august anul trecut. La moment, obiectivul se află la etapa de recepţie finală.

În cadrul proiectului au fost executate diferite tipuri de lucrări civile care au contribuit la modernizarea liceului şi crearea condiţiilor de calitate de studii pentru elevi şi profesori.

În special, s-a construit acoperişul şarpant, s-au schimbat ferestrele și ușile exterioare, în blocul A s-a efectuat un complex întreg de lucrări pe interior: sistemul de încălzire, reţele interioare de apeduct şi canalizare, reţele şi echipament electric, tencuire pereţi, tavane, pardosele. Blocul B a fost renovat pe exterior: faţada, soclu, pereu.

Costul lucrărilor civile constituie 12 228 070 lei”, a menționat Iurie Chiorescu, director al IP „Fondul de Investiții Sociale din Moldova”.

Sub-proiectul este finanțat în baza Legii nr. 129 din 07 iulie 2017 privind ratificarea Amendamentului nr.2 la Acordul de Finanţare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (Banca Mondială), în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și implementat de IP „Fondul de Investiții Sociale din Moldova”.



Potrivit datelor FISM, până la începerea noului an de studii, vor fi renovate alte șase școli de circumscripție. Investițiile pentru fiecare școală se cifrează la 700 de mii de dolari SUA

Galerie Foto:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns