La straja istoriei. Crucea Eroilor Români, distrusă de sovietici, a fost reinaugurată la Semeni

Un nou monument închinat eroilor români și distrus de sovietici a fost reinaugurat în satul Semeni, raionul Ungheni, Republica Moldova.

În această duminică, 27 septembrie 2020, în satul Semeni din comuna Zagarancea, a fost sfințită Crucea Eroilor Români.



Potrivit unui comunicat al primarului comunei Zagarancea, Vasile Gaviuc, acest monument a fost instalat în 1942 în memoria ostașilor români căzuți pentru eliberarea Basarabiei și a fost păstrat de localnici în ciuda vitregiilor sorții.

„Aspectele istorice despre acest monument și conjectura de pe vremuri, au fost relatate de Rusu Victor și Rusu Vladimir”

Vasile Gaviuc, primarul comunei, a precizat că recent monumentul a fost restaurat, la fața locului fiind montată și o placă comemorativă.

La eveniment au fost intonate imnul Republicii Moldova și a României, precum și păstrat un moment de reculegere în memoria ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă pentru eliberarea Basarabiei.

Aduc sincere mulțumiri tuturor cetățenilor prezenți, mulțumiri speciale domnului Igor Coliban pentru munca depusă împreună cu voluntarii pentru renovarea monumentului în timp record, precum și domnului Iulian Rusanovschi, președintele Asociației Monumentum pentru placa comemorativă donată.

Au fost emoții, o zi frumoasă, în care am demonstrat împreună că putem pune în valoare un loc istoric pe care să-l lăsăm generațiilor viitoare”, a punctat primarul comunei Zagarancea.

Totodată, a fost săvârșită o slujba religioasă în comun de părintele parohiei locale „Sf. Dumitru Izvorâtorul de mir”, Valentin Gavrilita și de părintele parohiei din Medeleni, parte a Mitropoliei Basarabiei, Acatrinei Florin Mihai.

Prezent la eveniment, Constantin Codreanu, deputat în Parlamentul României, originar din raionul Sângerei, a menționat că monumentul respectiv este un contraargument clar pentru cei care promovează teza falsă și toxică a „abandonării Basarabiei de România”.

Aceste monumente sunt dovada clară a sacrificiului făcut pentru eliberarea acestei palme de pământ românesc, a subliniat parlamentarul de la București.

Totodată, Codreanu a adăugat că a văzut și locul în care au fost îngropați 50 de ostași români secerați de gloanțele sovieticilor și s-ar bucura „să amenajăm corespunzător și această porțiune a cimitirului ca să îi putem comemora pe viitor pe eroii noștri, eroii României”.



Galerie Foto:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns