La Bălți a fost inaugurat un monument dedicat eroilor căzuți în Războiul de pe Nistru

În municipiul Bălți a fost inaugurat un Monument de comemorare a eroilor căzuţi în acțiunile de luptă pentru independența și integritatea Republicii Moldova din anul 1992.

Complexul memorial aduce un omagiu și eternizează memoriei eroilor Alexandru Babinschi, Anatol Calmațui și Sergiu Ostaf, căzuți pe platoul Cocieri în lupta contra hoardelor separatiste și mercenarilor veniți din est. 

Faptele lor vor rămâne în paginile istoriei şi vor servi drept exemplu generaţiilor viitoare. 

În alocuţiunile rostite în cadrul ceremonialului au fost exprimate sentimente de recunoaştere şi onorare a trecutului, precum şi readuse în memorie ororile pe care le-au trăit ofiţerii şi combatanţii în operaţiunile de luptă.

Monument dedicat eroilor căzuți în Războiul de pe Nistru

La eveniment au participat Ministrul Apărării în exerciţiu Victor Gaiciuc și comandantul Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan, alături de reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, autorităţilor publice locale şi veterani de război.

Mă bucur că în municipiul Bălți va exista un astfel de monument, care, prin semnificația sa, aduce omagiu tuturor celor care și-au dat viața pentru apărarea independenţei şi integrităţii Republicii Moldova.

În acest sens, în numele Ministerului Apărării al Republicii Moldova şi al întregului corp de comandă al Armatei Naţionale, dar și în numele meu personal, în calitate de Președinte al Consiliului Național pentru Problemele Veteranilor de Război, aduc mulțumiri tuturor celor implicați la edificarea acestuia.

Este un gest care merită aprecierea generațiilor de azi și de mâine și care demonstrează cât de important este să cinstim memoria camarazilor noştri de arme”, a menţionat Victor Gaiciuc în debutul evenimentului.

Ulterior, participanţii au ţinut un minut de reculegere în memoria eroilor căzuți în luptele pentru apărarea independenţei şi integrităţii Republicii Moldova.

Potrivit datelor Ministerului Apărării, în timpul conflictului au murit 286 de oameni, iar alţi 284 au rămas invalizi.

Războiul de pe Nistru

Amintim că în perioada 19 – 21 iunie, se împlinesc 29 de ani de la luptele de la Tighina, unde în timpul războiului de la Nistru din 1992, au avut loc cele mai violente confruntări între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă.

minim că redacția NEWS.UNGHENI.ORG a publicat mai multe articole pentru păstrarea memoriei martilor și eroilor Ungheneni căzuți în războiul moldo-rus din 1992:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, ne puteți urmări și pe canalele noastre de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: