Judecătoria Chișinău a decis ca „frizerul din Călărași” să execute în Moldova cei 24 de ani de pușcărie dictați de justiția italiană

Judecătoria Chișinău a pus în aplicare pedeapsa cu închisoare pentru omor, emisă de instanțele din Italia, pe numele lui Sergiu Buruiană, unul dintre suspecții care i-au tuns forțat pe doi tineri la o benzinărie din Călărași. Buruiană va sta 22 de ani și cinci luni într-un penitenciar din R. Moldova, după ce în aprilie 2012 a omorât un tunisian într-o piață din orașul Padova, iar justiția italiană l-a condamnat definitiv la 23 de ani și unsprezece luni de închisoare, comunică Agora.md



Încheierea prin care faptele lui Sergiu Buruiană au fost încadrate în limitele Codului Penal al R. Moldova a fost emisă la 12 octombrie 2018 de către magistratul Andrei Niculcea, care a a dispus și plasarea în arest preventiv a condamnatului, până când actul judecătoresc va deveni irevocabil.

Prin aceeași încheiere, s-a dispus încasarea din contul lui Sergiu Buruiană, în beneficiul familiei victimei, a prejudiciului cauzat prin infracțiune în sumă de 100.000 de euro, precum și cheltuielile de judecată, în folosul Trezoreriei statului italian, în sumă de 3.300 de euro, notează sursa citată.

Pentru omorul săvârșit, Curtea de Jurați din Padova (10 aprilie 2014) și ulterior Curtea de Apel cu Jurați din Veneția (22 aprilie 2015) l-au condamnat pe Sergiu Buruiană, inclusiv prin interdicția „pentru totdeauna de a profesa în cadrul instituțiilor publice și suspendarea executării dreptului la autoritatea părintească”.

În acestă parte, instanța din R. Moldova a respins demersul autorităților din Italia, pe motiv că „prevederile legislației penale ale Republicii Moldova nu prevăd pentru infracțiunile comise de Buruiană Sergiu pedeapsa complementară sub formă de interzicerea ocupării funcțiilor publice și suspendarea de drepturile părintești, din care motiv, pedeapsa în această parte nu poate fi recunoscută și preluată spre executare”.





Sursa amintește că Sergiu Buruiană, unul dintre suspecții care i-au tuns forțat pe doi tineri la o benzinărie din Călărași, a fost reținut de poliția moldovenească la 20 august curent, după ce a fost dat în urmărire internațională de către organele de drept ale Italiei, în octombrie 2012, ca urmare a participării sale la omorul unui tunisian într-o piață din orașul Padova. Crima a avut loc în aprilie 2012, iar totul ar fi pornit de la un conflict dintre un grup de tunisieni și un grup de moldoveni, care s-ar fi aflat sub influența alcoolului. Ulterior, Buruiană a fugit din Italia și s-a refugiat în R. Moldova, stat care nu-și extrădează cetățenii.

Tunsoarea forțată i-ar putea prelungi pedeapsa

În prezent, cauza penală în care Buruiană este învinuit de huliganism în formă agravantă (în cazul tunderii forțate din benzinărie) se află pe rol la Judecătoria Străşeni, care urmează să se pronunţe asupra vinovăţiei acestuia.

Dacă vina lui va fi demonstrată, pedeapsa acestuia poate să crească cu încă 7 ani.

Împreună cu inculpatul, pe banca acuzaţilor vor compărea şi complicii săi, care riscă de la 3 până la 7 ani anchisoare.



sursa: Agora.md

1 trackback / pingback

  1. ZDG: „Frizerul din Călărași” și prietenii săi, care au tuns forțat doi tineri, și-au aflat sentința - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns