Înaltul Consilier al UE în domeniul tranziţiei verzi în vizită la „Plaiul Fagului” și „Codrii”

Justina Grigaraviciene, Înaltul Consilier al Uniunii Europene în domeniul tranziţiei verzi (Green Transition) pentru Republica Moldova, a întreprins o vizită de familiarizare, la invitaţia conducerii Agenţiei „Moldsilva”, însoţită de Secretarul de Stat al MADRM Valentina Țapeș.

În cadrul briefingului la Rezervaţia Naturală „Codrii” expertul Uniunii Europene a fost informată despre istoria constituirii şi realizările acestui colectiv de ştiinţă, prin munca cărora „Codrii” au devenit cartea de vizită a Republicii Moldova.

În cadrul unui dialog constructiv s-a discutat şi despre problemele proprii acestei activităţi sau proiectele în derulare ce au ca scop dezvoltarea infrastructurii.

Vorbind despre importanţa Rezervaţiei Naturale „Codrii”, Dumitru Cojocaru directorul Agenţiei „Moldsilva”, a menţionat că prin Hotărârea Consiliului de Miniştri, la 27 septembrie 1971 a fost creată rezervaţia pe o suprafaţă de 5177 ha, în scopul conservării celor mai reprezentative sectoare de păduri tipice zonei din Podișul Central şi realizarea obiectivului strategic de cercetări științifice în fondul forestier.

Justina Grigaraviciene a vizitat infrastructura şi muzeul Rezervaţiei Naturale „Codrii” şi a rămas impresionată de faptul că aici sunt puse sub protecţie circa 1000 de specii de plante, 43 de specii de mamifere, 145 de specii de păsări, 7 specii de reptile, 10 specii de amfibieni şi peste 10000 de specii de insecte, iar principalele specii de arbori reprezintă stejarul pedunculat, gorunul şi fagul.

Tot în cadrul acestei vizite, a fost inaugurat Scuarul „Alexei Palancean”, în memoria doctorului habilitat în științe biologice Alexei Palancean, silvicultor notoriu, om de ştiinţă şi specialist remarcabil în domeniul dendrologiei și silviculturii. 

Inaugurarea acestui scuar a devenit posibilă prin contribuţia Agenţiei „Moldsilva”, Fondului Ecologic Naţional şi a unor persoane fizice.

Ulterior oficialii au mers la Rezervația științifică „Plaiul Fagului” din raionul Ungheni, pentru a discuta cu administrația despre activitățile de cercetare din cadrul ecosistemului natural, fiind explorate și instrumentele de promovare a ecoturismului, în scopul valorificării resurselor naturale și culturale existente în arealul rezervației.

Părțile au analizat posibilitatea dezvoltării infrastructurii, pentru a facilita accesul la obiectivele naturale și antropice, precum și pentru a extinde posibilitățile de agrement pentru atragerea turiștilor.

Biodiversitatea este un pilon al naturii. Este necesar să se ia măsuri pentru protejarea florei și faunei, care depind doar de deciziile umane. În fiecare zi ne confruntăm cu dovezi ale schimbărilor climatice, care afectează în mod direct atât viața noastră, cât și natura.

Riscul de a pierde fagi și alte specii, de a denatura ecosistemele este foarte mare.

Fără îndoială este importantă menținerea eficientă a ariilor protejate ca instrument de protejare a biodiversității, aplicarea deciziilor inteligente în ceea ce privește climatul și biodiversitatea, împreună cu acțiuni comune către redresarea ecologică și transformarea provocărilor în oportunități fără a pierde capitalul natural”, a menționat Justina GRIGARAVICIENE.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

1 trackback / pingback

  1. Galerie foto // Turmă de căprioare și câțiva cerbi surprinși de angajații rezervației Plaiul Fagului - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns