În contextul riscului de inundații pe râul Prut, Premierul Ion Chicu a întreprins o vizită la CHE Costești – Stânca

Prim-ministrul Ion Chicu a mers la Nodul Hidroenergetic „Costești-Stânca” pentru a examina pericolele de inundație generate de precipitațiile abundente recente în Republica Moldova, România și Ucraina.

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod GALBEN și PORTOCALIU de inundații pe râul Prut și a extins Codul GALBEN de instabilitate atmosferică.



Conducerea Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, a Agenției „Apele Moldovei” și a Serviciului Hidrometeorologic de Stat a informat despre evoluția nivelului de apă în râul Prut, situația actuală, prognozele pentru perioada următoare și pericolele de inundații, informează printr-un comunicat Guvernul Republicii Moldova.

Din cadrul delegației a făcut parte și președintele raionului Ungheni, Ghenadi Mitriuc.

Vezi și Foto // Nivelul apei din râul Prut la Ungheni a crescut cu 5.60 metri

Șeful IGSU a informat despre faptul că a fost examinată situația și identificate localitățile care pot fi inundate și întreprinse măsuri de prevenire.

Au fost instruite Autoritățile Publice Locale și s-au elaborat planuri de acțiuni, pregătite materiale necesare și echipele de intervenție.

Prim-ministrul a solicitat să fie evaluată experiența precedentă și luate în calcul urmările inundațiilor din anii 2008 și 2012, care pot ajuta la planificarea și realizarea măsurilor preventive eficiente.

Conducătorii Autorităților Publice Locale au informat despre acțiunile de pregătire întreprinse. Autoritățile Republicii Moldova comunică permanent cu colegii din România și Ucraina, se face schimb de informație care permite menținerea unui nivel înalt de pregătire pentru a gestiona pericolul de inundație într-o manieră maximal eficientă.

Ion Chicu a menționat că Guvernul dispune de resurse în Fondul de Rezervă și este pregătit să intervină în caz de necesitate.

A solicitat mobilizarea tuturor autorităților publice responsabile pentru a gestiona situația în care nivelul apei va crește și va ieși din albia râului Prut.

„Trebuie să avem lista caselor care se află în zona de risc, să fie informați localnicii și pregătită evacuarea lor în siguranță. Vă rog sa vă asigurați că avem totul pregătit și vom acționa preventiv”, a cerut Prim-ministrul.



Galerie Foto:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



1 trackback / pingback

  1. Video // Din nou sub furia apelor. Satul Gherman din raionul Ungheni a fost inundat repetat - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns