În apropierea de Medeleni a fost depistat un caz de pestă porcină la un mistreț

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) anunţă că în perioada 16.05.2020 – 24.05.2020, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate câteva cazuri pozitive de rabie și pesta porcină africană.




În această perioadă au fost identificate două cazuri de pestă porcină africană.

Pe data de 14.05.2020 a fost prelevată o probă de la un cadavru de mistreț depistat în raionul Ungheni, în apropierea localității Medeleni, și pe 18.05.2020 de la un cadavru de mistreț, depistat în regiunea Rezervației naturale „Pădurea Domnească”, ce se află de-a lungul Prutului, în vestul raioanelor Glodeni și Fălești.

Ambele rezultate au fost pozitive.

În focare au fost efectuate anchete epidemiologice. Agenţia Naţională prin subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor au pus în aplicare toate măsurile de combatere și eradicare a focarelor de PPA, conform actelor normative în vigoare indispensabile evitării răspândirii virusului PPA.

Cadavrele depistate au fost supuse distrugerii oficiale, iar suprafețele supuse dezinfecției riguroase.

Au fost stabilite zonele infectate. Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zona infectată, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, ANSA comunică 3 cazuri pozitive de rabie, confirmate în secţia virusologie, I.P. Centrul Republican de Diagnostică Veterinară – o cabalină în raionul Hâncești, un câine în raionul Strășeni și o pisică în raionul Rezina.

Cadavrele animalelor afectate au fost nimicite prin ardere și rămășițele de la ardere au fost înhumate.

În localitățile afectate de rabie la animale au fost instituite măsuri de carantină pe o perioadă de două luni, timp în care urmează să fie întreprinse activități de control și de eradicare a focarelor de boală.

La fel, a fost demarată vaccinarea de urgență a câinilor și pisicilor, inclusiv și a animalelor de valoare economică (bovine, porcine, ovine, caprine, cabaline), precum și monitorizarea stării clinice a acestora.

Controlul mișcării animalelor în interiorul țării. Animalele afectate nu se tratează.

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns