Igor Dodon a întreprins o vizită de lucru în raionul Călărași

La 28 mai 2020, Igor Dodon a întreprins o vizită de lucru în raionul de baștină – Călărași.

În cadrul vizitei, Preşedintele ţării a depus flori la Monumentul Ostașilor Căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial din localitatea Dereneu, se comunică pe site-ul Președenției.



Ulterior Igor Dodon a vizitat veteranul de război, Gurschi Mihail din satul Dereneu care a ajuns la venerabila viârstă de 95 de ani.

În timpul celui de-al Doilea război Mondial, a participat la lupte pe teritoriile Poloniei, Ungariei și a orașului Berlin.

Şeful statului l-a felicitat și i-a înmânat cea mai înaltă distincție a țării – Ordinul Republicii. Igor Dodon i-a urat multă sănătate și bucurii.

Ulterior oficialul a mers la Mănăstirea Hârbovăţ care a fost întemeiată în anul 1730 de către boierul Constantin Carpuz. Aici, pe parcursul a jumate de an, se păstrează vestita icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului – „Giârboviţa”, dăruită în anul 1790 de către soţia colonelului rus, Nicolae Albaduev.

Igor Dodon l-a felicitat pe starețul mănăstirii, Arhimandritul Spiridon precum și pe călugări cu prilejul sărbătorii „Înălțarea Domnului” care este prăznuită ieri.

Starețul Mănăstirii i-a comunicat Președintelui că slujitorii mănăstirii și credincioșii care vin aici să se roage, respectă toate recomandările și indicațiile date de autorități vizavi de măsurile de protecție și prevenire a infectării și a transmiterii COVID-19.

Ulterior, Igor Dodon a întreprins o vizită la SRL „Instacon”, specializată în confecționarea îmbrăcămintei speciale. Este unul din cei mai mari contribuabili din raion, aici lucrează 250 de angajați. Întreprinderea deține numeroase premii atiât la nivel de republică, cât și la nivel de raion.



După SRL „Instacon”, şeful statului a vizitat SRL „GrecFruct”, care activează din 2017 și cultivă căpșune pe o suprafață de 5 hectare, dar intenționează să extindă suprafața cu încă 5 ha. Din 2018, întreprinderea dispune de un depozit frigorific, unde păstrează struguri pentru export.

Totodată, Igor Dodon, a vizitat Stația de epurare din comuna Onișcani. Construită în anul 2014, cu sprijinul Guvernului Poloniei, aceasta este unica stație modernă din regiune, cu impact negativ ecologic 0.

Șeful statului a salutat activitatea acestei întreprinderi, menționând necesitatea dezvoltării serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare pe întreg teritoriul Moldovei.



IIgor Dodon a vizitat și Spitalul raional Călărași. Instituția medicală are o capacitate de 164 de paturi și un efectiv de 285 de angajați. Aici pacienții beneficiază de investigații de diagnostic şi tratament la aparate de ultimă generație.

Grație mai multor proiecte finanțate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul instituției medicale a fost dotată cu un ventilator pulmonar, un monitor pentru supravegherea funcțiilor vitale ale pacientului și un sistem videoendoscopic pentru videocolonoscopie.

La moment în spital nu sunt tratate persoane infectate cu COVID-19.

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns