Guvernul a declarat ziua de 23 august – Zi de Doliu în vederea comemorării victimelor regimurilor totalitare și autoritare

Cabinetul de Miniștri  a declarat ziua de 23 august drept – Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste.


,,Prin instituirea unei asemenea zile, condamnăm în mod ferm și neechivoc toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare și autoritare.

Din perspectiva victimelor, nu contează care regim i-a lipsit de libertate, i-a torturat sau  i-a ucis sau care a fost motivul, iar o zi a memoriei tuturor victimelor ar veni să unească societatea în jurul compasiunii, a înțelegerii și a recunoașterii suferințelor tuturor victimelor și membrilor familiilor acestora și să asigure că cei care s-au opus activ acestor regimuri și au luptat împotriva tiraniei și oprimării nu vor fi uitați.”, a reiterat Maia Sandu.

În context, Guvernul a declarat ziua de 23 august zi de doliu, cu arborarea în bernă a drapelului de stat.

În ziua respectivă, la ora 10:00, Guvernul și autoritățile publice vor păstra un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor.

Totodată, Maia Sandu a îndemnat instituțiile de presă să susțină inițiativa respectivă și seara la ora 20:00, atunci când majoritatea cetățenilor urmăresc programele televizate – să păstreze un moment de reculegere în memoria celor uciși, deportați, înfometați sau torturați.



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns