Galerie Foto // Municipiul Ungheni la intersecția dintre trecut și prezent

În cursul firesc al istoriei moderne și contemporane, Municipiul Unghenii și Unghenii au fost martorii a mai multor evenimente istorice. Unele ne-au dezbinat de poporul frate, altele ne-au unit și ne-au confirmat identitatea noastră etnică și culturală unică.

Începând cu prima anexarea a Basarabiei la imperiul Țarist, ocuparea, „eliberarea” și iar ocuparea de către Uniunea Sovietică, municipiul Ungheni a fost de-a lungul timpului o localitate strategică.



Doar în ultimii 200 de ani, urba de pe malul Prutului cu toate satele de răzeși din actuala componență, a fost considerată Cap de pod, localitate stațiune la Prut, târg comercial, Poarta URSS-ului către Europa, Oraș european.

Tot la Ungheni, cu 30 de ani în urmă, la 6 mai 1990, a avut loc primul Pod de Flori al națiunii Române. Acțiunea de renaștere națională care a adunat de-a lungul graniței româno-sovietice peste 1.2 milioane de români.

Vedeți și Imagini de arhivă // 6 mai 1990 – 30 de ani de la Primul Pod de Flori

Pentru redacția News.Ungheni.org cât și pentru întreaga castă a Unghenenilor, urba de pe malul Prutului este centrul universului, micul „buric” al pământului unde în 1990, cu toată presiunea NKVD-ului (KGB), românii de pe ambele maluri ale Prutului au rejucat Hora Unirii, fie și una simbolică.

Reiterăm că Municipiul Ungheni este localitatea nr. 1 în lume și presupunem că și pentru D-voastră, cititorii și abonații noștri, municipiul Ungheni ocupă un loc de frunte, după localitate de baștină.

Urmare a celor expuse supra și pentru a demonstra istoria și destinul zbuciumat al municipiului Ungheni, Vă prezentăm a doua Galerie foto realizată de talentatul maestru al fotografiei, Ungheneanul Andrian IlFotografo.

Noi am denumit-o „Municipiul Ungheni la intersecția dintre trecut și prezent”.

Din descrierea albumului de către autor – Andrian IlFotografo.

Astăzi, după 30 de ani, ne amintim cu nostalgie de Podul de Flori. Unii au trăit emoția, alții sunt solidari cu acest sentiment de dor și libertatea de a-ți revedea aproapele, cândva îndepărtat.

Apropo, doar Podul Feroviar de la Ungheni a fost trecut de sute de mii de oameni… 

Cred și eu că cel mai sfânt sentiment, este cel de a fi patriot și să-ți iubești locul și neamul în care ți s-a dat să te naști.

Mi-am propus să adun fărâme de amintiri despre Ungheniul de demult, comparându-l cu grijă și delicatețe cu Ungheniul zilelor noastre.

Să ținem minte unde #NeamPornit”

Pentru că cuvintele sunt de prisos, Vă prezentăm Galeria Foto: „Municipiul Ungheni la intersecția dintre trecut și prezent”.









Podul Eiffel, Ungheni

Sursa foto: Andrian IlFotografo.

Autor: Marin BODRUG, Unghenean, fondator News.Ungheni.org și Bodrug.eu

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG



3 trackback-uri / pingback-uri

  1. Video // Municipiul Ungheni filmat de la înălțimea de 4500 metri - Știri din regiunea Ungheni
  2. Municipiul Ungheni la 560 de ani de la prima atestare documentară - Știri din regiunea Ungheni
  3. Municipiul Ungheni la 561 de ani de la prima atestare documentară - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns