Foto // Oficiul Avocatului Poporului efectuat două vizite de monitorizare la IP Ungheni și IP Nisporeni

La 07 iulie 2020 angajații Direcției prevenirea torturii din cadrul Oficiul Avocatului Poporului au efectuat două vizite de monitorizare la Inspectoratul de Poliție Nisporeni și Inspectoratul de Poliție Ungheni în scopul prevenirii torturii și a relelor tratamente.

Vizitele au avut drept scop monitorizarea de jure și de facto a situației privind respectarea drepturilor persoanelor reținute și aflate în custodia poliției, inclusiv monitorizarea modului de implementare a recomandărilor anterioare ale Avocatului Poporului (Ombudsmanului).



Un aspect pozitiv reprezintă sistarea activității izolatorului Inspectoratul de Poliție Nisporeni la finele anului 2019, ca fiind neconform standardelor minime de detenție (inclusiv la recomandarea Ombudsmanului).

Astfel, persoanele reținute sunt escortate către izolatorul de detenție preventivă din cadrul Inspectoratul de Poliție Ungheni, renovat din fonduri europene și dat în exploatare în decembrie 2019.

De la începutul anului, angajații Inspectoratului de Poliție Nisporeni au reținut 19 persoane, iar angajații Inspectoratului de Poliție Ungheni – 69 persoane.

La momentul vizitei, nici o persoană nu era deținută în cadrul izolatorului Inspectoratului de Poliție Ungheni.

Ambele instituții au fost cooperante pe durata vizitelor.  

Rezultatele și concluziile asupra vizitelor de monitorizare vor fi cumulate în rapoartele de vizită și un raport tematic final.

În cazul în care vor fi formulate recomandări, Avocatul Poporului va emite, în temeiul art. 24 a Legii nr.52/2014 cu privire la Avocatul Poporului, un aviz obligatoriu pentru instituția vizată în vederea ameliorării comportamentului faţă de persoanele private de libertate, a îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie şi a prevenirii torturii.

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns