Eroul Pavel BURUIANĂ comemorat la Condrătești cu Sfântul TRICOLOR și onoruri

PAVEL BURUIANĂ – eroul MARTIR care era mereu cu gândul la Unirea cu frații români de peste Prut, ucis la Tighina în războiul contra dușmanului din EST și a hoardelor separatiste, comemorat acasă, la Condrătești, de reprezentanții unei formațiuni politice.

Tinerii și reprezentanții locali ai formațiunii politice au organizat depunere de flori la Troița din Condrătești în memoria ostașilor căzuți în războiului de la Nistru pentru apărarea integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Ulterior, tinerii cât și mi mulți locuitori au mers și la cimitir, unde am depus flori la mormântul lui Pavel Buruiană, răpus de gloanțe în acel război.

Amintim că Pavel s-a născut la 10 martie 1972 în satul Condrătești, într-o familie de intelectuali, tata – Tudor-profesor de istorie, mama- funcționară.

În anul 1987 a terminat școala din sat. Mânat de cele mai puternice sentimente patriotice, fără nici o ezitare s-a înrolat ca voluntar, hotărât să lupte cu arma în mână pentru apărarea idealului național.

În Tighina, la 19 iulie, în timpul unor lupte violente de stradă, a căzut cu moarte de erou și Buruiană Pavel.

Prietenii spuneau că fusese un tânăr curajos, plin de viață, cu frica de Dumnezeu, mereu cu gândul la unirea cu frații români de peste Prut.

Credința în Dumnezeu însemna pentru el credința în eternitatea românilor pe străvechea lor glie.

Cadrele de comandă, ostașii noștri Ungheneni alături de cei din întreaga republică, dând dovadă de eroism și devotament față de tânărul stat suveran, Republica Moldova, au luptat, pe viață și pe moarte, cu separatiștii transnistreni, cu tancurile și blindatele armatei a 14-a ruse în luptele pentru Tighina.

Orașul Tighina devenind portdrapelul cinstei și onoarei militare a militarilor, voluntarilor și poliției moldovenești. Luptele au fost sângeroase, în acele momente parcă viața nu mai conta, mergeau înainte la atac, de parca erau într-un exercițiu sau misiune.

Ziarul american ,,Times” relata că în oraș ,,plutește miros de cadavre.

Moldovenii au luptat precum cecenii, pentru fiecare casă, stradă cartier”.

Astfel în aceste lupte sângeroase de stradă a fost împușcat și Pavel Buruiană, lângă cinematograful din Tighina.

Ziua de 21 iulie a fost pentru Condrătești, o zi neagră

Satul întreg a ieșit să îl petreacă în ultimul drum pe cel ce a fost Pavel Buruiană-un tânăr ce abia împlinise 20 ani.

Un voluntar care a ținut să plece cu tot dinadinsul să-și apere țara. Nimeni nu i-a cerut-o.

Poate doar propria conștiință. Nu putea să stea într-o parte, când pământul ardea, când veneticii își băteau joc de oameni, de munca lor. N-a dorit să-și trădeze părinții, care îl iubeau foarte mult, care îl credeau și își puneau toată speranța în el.

Pavel nu putea fi laș, nu putea să nu plece, fiindcă mult prea mult și-a iubit neamul. A fost un băiat vesel, plin de viață, cuminte, Astfel l-au cunoscut consătenii, învățătorii de la școala din Condrătești unde a învățat Pavel.

Părinții, Ecaterina și Tudor Buruiană, doreau să-și vadă unicul fecior om de omenie, dându-i tot ce au avut și transmițându-i dragostea de țară, bunătatea și grija de aproapele său.

Visau să își vadă feciorul mire, apoi săi mângâie copii. Dar un glonț dușman în câteva clipe le-a spulberat toate visele.

Pentru toți, el rămâne o pierdere irecuperabilă, dar, pe de altă parte, un exemplu demn de urmat. A fost un om ca și noi, care a ales să-și jertfească viața pentru întregul sat, pentru întreaga națiune.

În memoria lui Pavel Buruiană, gimnaziul din localitate îi poartă numele.

Galerie Foto:

sursa foto: PUN Ungheni

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

4 trackback-uri / pingback-uri

  1. Eroii nu mor niciodată: 13 ianuarie 1991 - primele victime la podul peste Nistru din Dubăsari - Știri din regiunea Ungheni
  2. Veteranii războiului de la Nistru, părinții și văduvele acestora, vor primi ajutor unic în valoare de 2500 lei - Știri din regiunea Ungheni
  3. [În MEMORIAM] 13 decembrie 1991 – primele victime la podul peste Nistru din Dubăsari - Știri din regiunea Ungheni
  4. [În MEMORIAM] În noaptea de 13 spre 14 martie 1992 a început războiul în platoul Coșnița - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns