Drumarii vor efectua defrișări sanitate pe traseul R16 Ungheni – Sculeni

Angajații filialei Ungheni al Societății pe Acțiuni „Drumuri-Strășeni” vor efectua defrișări sanitate pe traseul național R16 Ungheni – Sculeni – Bălți.

Informația este comunicată de primarul comunei Zagarancea, Vasile Gaviuc.

Potrivit edilului comunei de la nord de mun. Ungheni, la 20 iulie curent, drumarii în comun cu un specialist de la Institutul de Cercetari și Amenajări Silvice au efectuat o cercetare fitosanitară a arborilor care cresc pe marginea traseului național, în permetru satelor Zagarancea și Semeni.

Urmare, reprezentanții SA „Drumuri-Strășeni”, filiala Ungheni, în comun cu reprezentantul ICAS, au marcat majoritatea arborilor de plop care cresc pe marginea traseului național, în permetrul comunei Zagarancea.

În această ordine de idei, din momentul emiterii autorizației Agenției de Mediu, drumari vor purcede la defrișarea arborilor marcați.

Majoritatea plopilor au o vârstă de peste 45 de ani

În scurt timp de la publicarea anunțului, mai mulți locuitori au venit cu o serie de întrebări la primarul comunei. Urmare, redacția NEWS.UNGHENI.ORG a selectat câteva răspunsuri care vin să ajute locuitorii să înțeleagă motivul și legalitatea defrișărilor organizate a plopilor de pe marginea traseului național.

  • Vor fi defrișați doar arborii marcați de către reprezentanții SA „Drumuri-Strășeni” și ai Institutului de Cercetari și Amenajări Silvice.
  • Acei copaci care nu au fost marcați, vor fi supuși doar procesului de curățire, deoarece nu se va reuși peste tot. Motivul – volumul mare de masă lemnoasă.
  • Arborii marcați, în special din specia Plop, au vârsta de peste 45 de ani și prezintă un pericol eminent participanților la traficul rutier național și internațional cât și pentru locuitorii comeunei.
  • Majoritatea arborilor au ramurile uscate. Orice furtună sau vânt mai puternic îi deteriorează și prezintă pericol eminent pentru locuitori.
  • Traseul național R16 Ungheni – PTF Sculeni – Bălți este la balanța Administrației de Stat a Drumurilor și competențele în domeniul gestionării traseului cât și a zonei adiacente le aparțin în exclusivitate.
  • Pentru a fi plantați alți arbori în loc, Primăria comunei Zagarancea are nevoie cel puțin de permisiunea Administrației de Stat a Drumurilor și a Inspectoratului Național pentru Securitate Publică
  • Din motiv că traseul este la balanța drumarilor, masa lemnoasă obținută urmare a defrișărilor va fi la balanța filialei Ungheni a SA „Drumuri-Straseni”.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Pentru a ne putea urmări și pe alte canale, Vă invităm să vă alăturați pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns