Date memorabile pentru municipiul Ungheni în 2021

În anul 2021, Poarta de Vest a Republicii Moldova va marca mai multe date memorabile ale unor evenimente istorice care și-au lăsat amprenta în dezvoltarea culturii, economiei, arhitecturii, relațiile de înfrățire și bilaterale a municipiului Ungheni.

Pomenit de Ștefan cel Mare într-un hrisov din 20 August 1462, urba noastră a avut o istorie zbuciumată. Numele său inițial a fost Unghiul – între 1462 – 1587, apoi Ungheni Târg – în perioada interbelică. Chiar dacă a fost dezbinat de „înțelegerea ruso-turcă” din 1812, Ungheni și-a dobândit apoi titlul de „orașul Unirii”.

Memorabilul Pod de flori, dragostea fraternă și dorința nemărginita de Unire – aici s-au născut!

Pe lângă faptul că municipiul nostru va împlini 559 de ani de la prima atestare documentară (20 august 1462), Primăria municipiului Ungheni a mai publicat un șir de evenimente istorice extrem de memorabile pentru „Perla Moldovei de pe malul stâng al Prutului” – municipiul Ungheni.

Citiți și Municipiul Ungheni la 558 de ani de la prima atestare documentară

1. 150 de ani de la începerea construcției linie de cale ferate Chișinău – Ungheni, cu prelungire ulterioară spre Iași și construcția faimosului „Podul Eiffel”.

Construcția căii ferate a impulsionat dezvoltarea Ungheniului (târgul), care era, în secolul al XIX-lea, un sătuc ca multe altele. La recensământul din 1805, avea doar 215 locuitori.

În 1897, populația ajunsese la 1827 de locuitori, iar în 1907 – deja la 2300. Lucrările, începute în 1871, au fost finalizate în 1875.

Potrivit unei legende urbane, actuala linie de cale ferată Ungheni – Iași ar fi trebuit să fie Dănuțeni – Iași, dar, din motiv că satul de răzeși Dănuțeni era populat la acea vreme doar de etnici moldoveni, ostili regimului de ocupație țarist, iar în târgul Ungheni își desfășurau activitatea și locuia mai mulți evrei și ruși – linia de calea ferată a fost construită prin târgul Ungheni. O soartă similară a fost și cazul viitoarei capitale a Guberniei Basarabia: Tighina sau Chișinău …

Mai știți, poate dacă ar fi fost altfel – „Municipiul Dănuțeni” ar fi fost Poarta de Vest ….

2. 135 de ani de la moartea lui Constantin D. Moruzi, îngropat în cavoul primei biserici din zonă, „Sf. Irh. Nicolae” din sectorul Dănuțeni

Prințul Constantin Moruzi, cunoscut și sub numele de Costache Moruz Pecheanu, este ctitorul Bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din cartierul Dănuțeni al municipiului Ungheni, construită la 1882.

Constantin Moruzi a crescut-o și nepoata sa, viitoarea regină a Serbiei Natalia Obrenovici, rămasă orfană.

S-a refugiat în Basarabia, după ce a participat la Mișcarea separatistă de la Iași din 3 aprilie 1866. Aici avea în proprietate moșia satului Dănuțeni, pe care a cumpărat-o în 1858 de la hatmanul Iordache Balș.

A murit la 26 februarie 1886, la Odesa, fiind înmormântat în satul de răzeși Dănuțeni, actual sector al municipiului Ungheni, în biserica pe care a ctitorit-o.

Figura lui Constantin Moruzi a servit drept prototip pentru personajul principal Alexandru Mavrocosta din romanul „Pribegi în țară răpită” scris de fiul său Dumitru C. Moruzi.

În prezent, o stradă din sectorul Dănuțeni îi poartă numele celui care a ctitorit prima biserică din actualul municipiu Ungheni.

3. 30 de ani de la fondarea primului liceu în Ungheni – „Vasile Alecsandri”

În anul 1991, în clădirea fostului comitet raional al partidului comunist din URSS, a fost înființat Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”.

Din anul 2000, aici demarează proiectul claselor bilingve, care oferă oportunitatea studierii avansate a limbii franceze. Instituția a obținut de două ori Certificatul internațional LabelFrancEducation.

Vedeți și Felicitare de Crăciun inedită din partea elevilor Liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni adresată părinților

4. 65 de ani de la nașterea lui Valeriu Curtu

Caricaturist și pictor scenograf, s-a născut pe 24 aprilie 1956 la Ungheni. A absolvit Institutul de Cinematografie din Moscova (VGIK).

În 1994, a emigrat în Germania. Din 2010, organizează Concursul Internaţional de Caricatură de la Berlin.

Lucrările lui au fost achiziţionate de Galeria Tretiakov din Moscova, Muzeul de Caricatură din Basel, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei și altele.

5. 15 ani de la semnarea acordurilor de înfrățire două orașe din România și Polonia

Cu 15 ani în urmă, orașul Ungheni se înfrățea cu orașele Konin, Polonia (mai 2006) și Reghin, România (septembrie 2006).

6. 10 ani de la semnarea acordurilor de înfrățire două municipii din România și unul din Statele Unite ale Americii

Cu 10 ani în urmă, orașul Ungheni se înfrățea cu orașele Mankato, SUA (august 2011), Iași (fratele mai mare) și Cluj-Napoca, municipiu care a finanța reabilitarea parcului „Micul Cluj” din Ungheni.

Vedeți mai multe articole referitor la Parcul „Micul Cluj” din municipiul Ungheni:

7. 190 de ani de la nașterea marelui arhitector Alexandru Bernardazzi

Alexandru Bernardazzi este autorul proiectului Catedralei Episcopale „Sf. Cnz. Alexandru Nevski” din Ungheni, construită în perioada 1903-1905, a doua biserică din actualul municipiu Ungheni și prima din târgul Ungheni.

S-a născut la 2 iulie 1831 în Piatigorsk (Rusia), fiind fiul arhitectului elvețian Giuseppe Bernardazzi.

În perioada 1856 – 1878, a fost arhitectul Chișinăului, după care se mută la Odesa, dar continuă să proiecteze și pentru Basarabia. Moare la 14 (26) august 1907 și este înmormântat la Chișinău, alături de mama sa.

8. 10 ani de la redenumirea Pieței Primăriei în Piața Independenței

Piața Primăriei din Ungheni a fost redenumită în Piața Independenței cu prilejul aniversării de 20 de ani de la semnarea Declarației de Independență a Republicii Moldova.

Decizia Consiliului Orășenesc a fost luată pe 19 august 2011, urmare a adresării unui grup de 21 de intelectuali-pensionari din oraşul Ungheni, semnată de Boris Zugravu, cetățean de onoare al Ungheniului.

9. 30 de ani de la deschiderea Școlii „Gheorghe Asachi”

În anul 1991, în cel mai compact-populat și cel mai tânăr cartier al Ungheniului – Tineretului, construit de la zero în anii ’80, era inaugurată una dintre cele mai mari școli din oraș, care a primit numele „Gheorghe Asachi”.

Peste 7 ani, în 1998, școala a fost transformată în liceu.

10. 45 de ani de la fondarea Grădiniței „Steluța” din Ungheni

În anul 1976, la Ungheni, în sectorul Centru, se deschidea una dintre cele mai mari instituții preșcolare din oraș, cu o capacitate de peste 300 de locuri.

11. 30 de ani de la reluarea activității Catedralei „Sf. Alexandru Nevski” din Ungheni

După mai bine de jumătate de secol de activitate, în iunie 1959, autoritățile sovietice locale au dispus închiderea Bisericii „Sf. Cnz. Alexandru Nevski”.

Timp de șapte ani, biserica a fost transformată în sală de sport, apoi aici a fost găzduit Muzeul de Istorie și Etnografie.

În 1991, biserica, o adevărată bijuterie arhitecturală, și-a reluat activitatea.

12. 75 de ani de la fondarea Ansamblului „Struguraș”

În 1946, la Ungheni este fondat Ansamblul de muzică și dansuri populare „Struguraș”, care a devenit o carte de vizită a orașului, reprezentând cu brio Ungheniul la numeroase concursuri și festivaluri naționale și internaționale.

În 1986, colectiv de dansatori, în schimbul unei deplasări la Madrid, acceptă să concerteze la Cernobîl, pentru muncitorii de pe „baricadele” catastrofei.

Artiștii nu cunoștea nimic despre cea mai mare catastrofă tehnogenă din istorie și specific „nacialnicului sovietic” – nici un „Șef” sau purtător de „carnet de partid” din Ungheni nu a însoțit trupa la Cernobâl. Concluzie – ei cunoșteau ….

Mai multe detalii în articolul MURIND pentru MADRID: Un documentar despre ansamblul de dansuri Struguraș din Ungheni și cultura în URSS

Citiți mai multe articole la capitolul istoria municipiului Ungheni:

  1. „Ungheni – Comoara de la Prut” – primul film documentar despre patrimoniul turistic, istoric și natural al r. Ungheni
  2. Video // Festivalul de colinde „HRISTOS SE NAŞTE, SLĂVIŢI-L”, Ungheni, 2021
  3. Municipiul și raionul Ungheni – meleagul unde frumusețea se contopește cu istoria
  4. Galerie Foto // Municipiul Ungheni la intersecția dintre trecut și prezent
  5. Nicăieri nu e mai bine ca acasă … în Ungheni!
  6. Doc // În municipiul Ungheni va fi construit un Skate Park
  7. Stema și Drapelul municipiului Ungheni la 20 de ani de la aprobare
  8. Harta orașului Ungheni cu satele Dănuțeni, Berești, Mânzâteștii Vechi și Zagarancea în anul 1965
  9. Un reportaj despre „Troiţele militare românești” din Ungheni, realizat de Gabriela Baiardi, TVR Iași
  10. Raionul Ungheni pe Harta turistică a Republicii Moldova
  11. #EU4UNGHENI // Uniunea Europeană lansează la Ungheni Programul „EU4Ungheni: Regiuni-cheie”
  12. Parcul Central din mun. Ungheni a fost botezat cu numele „Micul Cluj”
  13. Galerie Foto // FCM Ungheni a eliminat cu 5:0 clubul Speranța Drochia de la Cupa Moldovei Orange
  14. UE investește peste 200 000 euro în construcţia unui nou apeduct în mun. Ungheni
  15. (Foto / Video) Cum au petrecut Unghenenii prima ediție a Festivalului Castanilor
  16. Video // „De ce la Ungheni se poate, dar la Soroca nu?”. Impresiile jurnalistului Vadim Șterbate despre Parcul Central din municipiul Ungheni
  17. Parcul Central din municipiul Ungheni a devenit mai atractiv pentru locuitori
  18. Al 17-lea „frate” pentru Ungheni: Edilii Municipiul Ungheni și Sectorul 5 al Municipiului București au semnat Acordului de Cooperare
  19. La Ungheni a început a 7-a ediție a Taberei Internaționale de Sculptura ”Istorie, cultură, civilizație românească de sculptură în piatră” dedicata Centenarului Marii Uniri
  20. Municipiul Ungheni – Oraș al Sculpturilor // La 26 august 2018, Poarta de Vest se va îmbogăți cu 17 sculpturi noi ca rezultat al Taberei Internaționale de Sculptură
  21. Dovada foto: „Cel mai frumos brad de Crăciun din Moldova” – cel din Ungheni
  22. Galerie Foto // „Municipiul Ungheni – cel mai curat oraș din Moldova”
  23. Foto // Prima ediție a Sărbătorii Covorului din Cioropcani
  24. La Blândești, Valea Trestieni și Novaci a înflorit levănțica
  25. TV8 despre Stejarul de 360 de ani din Dănuțeni: „Este atât de mare încât abia de-l pot cuprinde patru oameni”
  26. Casa Mare” – proiect inedit în cartierul Dănuțeni. Istoria Nataliei Bzovîi – tânăra ungheneancă ce restaurează casa străbunicilor
  27. Foto, Video // Festivalul toamnei ,,În cămara bunicii” din Blândești la a II-a ediție
  28. Galerie Foto // Apusul soarelui la Ungheni, de Florii
  29. Cum a ajuns municipiul Ungheni prima localitate din RSSM care să aibă o strada Mihai Eminescu (IV)
  30. Premieră pentru Moldova // Municipiul Ungheni, singurul oraș cu pomi de Crăciun în fiecare sector
  31. Renașterea hipismului la Ungheni – Prima ediție a Cupei „Iacob Ciachir”
  32. Eveniment inedit la Ungheni – Cupa „Iacob Ciachir”. Scopul – renașterea hipismului în municipiu
  33. Hipismul revine la Ungheni. JCI Ungheni organizează a doua ediție a Cupei „Iacob Ciachir”
  34. Galerie foto // Prima ediție a Cupei la hipism „Iacob Ciachir”
  35. Foto, Video // A doua ediție a competiției naționale la hipism Cupa „Iacob Ciachir”
  36. Galerie foto cu satul Zagarancea de la înălțimea zborului de pasăre
  37. Video // Comuna Zagarancea: Satele Zagarancea, Semeni și Elizavetovca de la înălțimea unui zbor de pasare
  38. Semeni, satul unde s-au întâlnit Dimitri Cantemir cu Petru I al Rusiei, fotografiat de la înălțimea unui zbor de pasăre
  39. Galerie foto // Elizavetovca, micul sătuc de lângă Ungheni, fotografiat de la înălțime
  40. Galerie Foto // Cum arată „punctul strategic de monitorizare a avioanelor” din raionul Ungheni
  41. Galerie foto // Cum arată traseul național R1 Ungheni – Chișinău la 21 aprilie 2020
  42. Video // Familie de lebede filmată pe un lac de lângă satul Pârliţa, raionul Ungheni
  43. Scuarul Grigore Vieru din mun. Ungheni la 10 ani de la inaugurare
  44. Raionul Ungheni pe Harta turistică a Republicii Moldova
  45. Reportaj TVR Iași despre monoxila (barca) recuperată la Măcărești din râul Prut
  46. Un reportaj despre „Troiţele militare românești” din Ungheni, realizat de Gabriela Baiardi, TVR Iași
  47. Doc // În municipiul Ungheni va fi construit un Skate Park
  48. Tabăra ,,Pro Sănătate” din rezervația Plaiul Fagului mai atractivă pentru turiști
  49. Cercelul de aur în formă de amforetă de la Medeleni – piesă arheologică unicată pentru întreg spațiul carpato-nistrean
  50. Parcul Micul Cluj din mun. Ungheni va fi dotat cu piste de bicicliști
  51. Parcul Central din mun. Ungheni a fost botezat cu numele „Micul Cluj”
  52. Municipiul Ungheni la 558 de ani de la prima atestare documentară
  53. Foto // Pe Valea Culii, în Măgurele, a fost inaugurată oficial destinația turistică locală „La Trei Cruci”
  54. Satul Măgurele – capitala Epigramei româneşti
  55. „Ferestrele satului” – al 10-lea album din cadrul proiectului fotografic „36” realizat de Sergiu Cotruță
  56. Galerie foto // „Păsările tinereții” – al 9-lea album din cadrul proiectului fotografic „36” realizat de Sergiu Cotruță
  57. Galerie foto // „Izvoarele spre cer” – al 8-lea album din cadrul proiectului fotografic „36” realizat de Sergiu Cotruță
  58. „Puntea copilăriei” – al 7-lea album din cadrul proiectului fotografic „36” realizat de Sergiu Cotruță
  59. Fotograful Sergiu Cotruță prezintă albumul „Stația trecutului”, parte a proiectului fotografic „36”
  60. Fotograful Unghenean Sergiu Cotruță a imortalizat într-o galerie foto municipiul Ungheni la cumpăna dintre ani
  61. Galerie Foto // Toamna la Ungheni prin obiectivul fotografului Sergiu Cotruță
  62. Video // Aleea de Castani din Ungheni prin obiectivul camerei TV8
  63. Festivalul de promovare a turismului forestier „Sărbătoarea Fagului” la VIII-a ediție
  64. Foto // Festivalul de turism forestier „Sărbătoarea Fagului”
  65. Rezervaţia „Plaiul Fagului” organizează festivalul de turism forestier „Sărbătorii Fagului”

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

6 trackback-uri / pingback-uri

  1. Harta târgului Ungheni la 1913 - Știri din regiunea Ungheni
  2. Evenimente și date remarcabile pentru municipiul Ungheni în anul 2022 - Știri din regiunea Ungheni
  3. Anul 2023 a fost declarat Anul patrimoniului cultural în municipiul Ungheni - Știri din regiunea Ungheni
  4. Date memorabile pentru municipiul Ungheni în anul 2023 - Știri din regiunea Ungheni
  5. [VIDEO] Municipiul UNGHENI - Poartă de Vest a Republicii Moldova - Știri din regiunea Ungheni
  6. [FOTO] Welcome to UNGHENI. E vremea castanilor în floare - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns