CSE a aprobat plafonarea prețului la vaccinurile anti-COVID-19

Comisia pentru situații excepționale s-a întrunit astăzi în ședință, în cadrul căreia a fost examinată și aprobată o nouă dispoziție ce prevede un set amplu de reglementări în domeniul justiției, în conformitate cu instituirea stării de urgență în Republica Moldova.

Documentul vizează, în mare parte, noi prevederi referitor la formele de executare silită. Prin urmare, în perioada stării de urgență, nu pot fi sechestrate, urmărite bunuri de uz personal sau casnic, inclusiv mobilierul indispensabile debitorului și familiei sale.

Nu pot fi sechestrate bunurile copiilor debitorului, produsele alimentare necesare, inventarul agricol, inclusiv animalele de muncă, furajele pentru acestea, etc.

O decizie importantă aprobată la ședința de astăzi prevede scutirea de taxele vamale, taxa pentru procedurile vamale și TVA la importarea lotului de 120 000 doze de vaccin  Sputnik V, acordate Guvernului Republicii Moldova, cu titlu de donație, din Federația Rusă, de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în calitate de beneficiar.

Similar se va proceda și în cazul lotului de 62 000 doze de vaccin Sputnik V, acordate pentru raioanele de est ale țării, cu titlu de donație, importate din Federația Rusă.

De asemenea, CSE a aprobat condițiile de plafonare a prețului la vaccinurile anti-Covid-19, în cazul în care ar urma să fie importate în Republica Moldova pe cale comercială, pentru a nu admite creșterea neîntemeiată a vaccinurilor în cadrul intituțiilor medicale private care ar urma să presteze asemenea servicii cetățenilor.

Astfel, prin derogare de la subpunctul 9) din punctul 6 al Regulamentului cu privire la modul de aprobare și înregistrare a prețurilor de producător la medicamente, prețul de producător la vaccinurile împotriva COVID-19 se va stabili în cuantumul solicitat de producător sau de deținătorul certificatului de înregistrare a medicamentului.

În altă ordine de idei, CSE a aprobat astăzi suspendarea, pe perioada stării de urgență, a dreptului personalului din unitățile bugetare de a beneficia de premii unice cu prilejul sărbătorilor profesionale și al zilelor de sărbătoare nelucrătoare.

Decizia a fost determinată de necesitatea de a economisi banii publici în perioada stării de urgență.

O altă acțiune ce vizează sistemul public, prevede dublarea termenului de examinare a petițiilor sau solicitărilor oficiale în vederea exercitării liberului acces la informații de interes public, pe durata stării de urgență.

Aceasta este argumentată de faptul că în perioada respectivă, funcționarii publici activează la birou, în proporție de 30%.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns