Comunicat MoldSilva: Regimul lucrărilor silvice în ariile protejate

Gestionarea durabilă a pădurilor poate fi asigurată doar prin implementarea corectă şi oportună a regimului silvic, care reprezintă un sistem de norme tehnice, economice, juridice şi silvice privind amenajarea, folosirea, regenerarea, paza şi protecţia pădurilor. 

 Comisia Parcurilor Naţionale şi a Ariilor Protejate (CNPPA), din cadrul Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), defineşte aria protejată ca o suprafaţă de teren sau acvatică destinată în mod special protecţiei şi conservării biodiversităţii, resurselor naturale şi culturale şi gestionată conform unor legi şi reglementări juridice.

Prin Legea fondului ariilor naturale protejate de stat din 25.02. 1998, diversitatea forestieră este protejată de stat în cadrul a 5 rezervaţii ştiinţifice, 51 rezervaţii naturale (silvice), 8 rezervaţii naturale (de plante medicinale), o rezervaţie mixtă, 40 rezervaţii peisagistice, 13 sectoare reprezentative cu vegetaţie silvică – cca 98 % fiind gestionate de către Agenţia „Moldsilva”. 

Actualmente, starea arboretelor forestiere în ariile protejate forestiere gestionate,  în special în Rezervația Naturală „Plaiul Fagului”, sunt cu structuri degradate și derivate, cu boli și vătămători pe suprafețe mari,  precum și specii care nu corespund condițiilor staționale.

În contextul conservării biodiversităţii forestiere, sporirea potenţialului de rezistenţă a pădurilor faţă de influenţa negativă a complexului factorilor climato-edafici, prin aliniere la tendințele internaționale, actualmente fiind pus accentul pe menținerea și conservarea pădurilor naturale, în conformitate cu Legea fondului ariilor naturale protejate de stat din 25.02. 1998.

Normele tehnice (aprobate prin ordinul Agenției „Moldsilva”, nr.90 din 4 aprilie 2012),în ariile protejate silvice, este permisă efectuarea lucrărilor silvice de reconstrucție ecologică, orientate spre menţinerea asociaţiilor vegetale de bază specifice pentru spaţiul natural respectiv, redresarea ecologică a sectoarelor cu asociaţii degradate, regenerarea naturală a speciilor autohtone şi eliminarea speciilor introducente, efectuarea tăierilor sanitare şi de îngrijire, cu excepția zonelor cu protecție integrală.

Sub aspect  de proporții, aceste activități sunt strict necesare și urgente, reieșind din creșterea vulnerabilității ecosistemelor natural, în contextul schimbărilor climatice.

Amintim că MADRM va crea o comisie care să examineze circumstanțele tăierii de copaci în rezervația științifică „Plaiul Fagului” iar Agenţia „Moldsilva” s-a autosesizat și a demarat o anchetă de serviciu în „Plaiul Fagului”.

Totul a început după ce activistul civic Vasile Costiuc, a publicat mai multe secvențe video în timpul zile de 25 ianuarie și noaptea de 26 ianuarie, mai mulți copaci defrișați în Rezervația științifică Plaiul Fagului au fost tăiați și s-ar încercat evacuarea lemnului.

În rezervație au intervenit angajații Inspectoratului de Poliție Călărași.

Activistul susține că copacii tăiați în Rezervația științifică Plaiul Fagului, care aparține Agenției Moldsilva, nu aveau marcaj.

Video din seara zilei de 25 ianuarie 2021

Video din 26 ianuarie 2021

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată,Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns