Ceramică din așezarea cucuteniană de malul iazului Condrătești, lângă satul Drujba, în trecut Ternușa pe Cula

Agenţia Naţională Arheologică a publicat mai multe fotografii cu privire la ceramică pictată în curs de prelucrare și restaurare din așezarea eneolitică de la Drujba / Ternușa pe Cula, comuna Hârcești din r-nul Ungheni, atribuită fazei A-B a culturii Cucuteni-Tripolie.

Această importantă așezare preistorică a fost descoperită anul trecut de dl Vasile Iucal, director al Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni, iar materialul arheologic, care este numeros, a fost recuperat cu prilejul unei cercetări de suprafață efectuată de instituția noastră în luna decembrie 2020.

Amintim că așezarea, aparținând culturii Cucuteni-Tripolie, a fost descoperită la 15 – 16 decembrie 2020 pe malul lacului Condrătești, în apropiere de satul Drujba (refondat în 1975 – 77, în 1662 era atestat satul Tărnușa pe Cula) din comuna Hârcești, r-nul Ungheni.

Descoperirea sit-ului arheologic de a fost făcută la nord de satul Drujba, la baza unui deal numit de către locuitori Ternușa, pe malul iazului ce aparține satului Condrătești.

Așezarea a fost descoperit de către Vasile IUCAL, directorul Muzeului Istorie și Etnografie Ungheni (MIEU)

Despre descoperirea arheologică comunică într-un material video directorul Agenţiei Naţională Arheologică.

Pentru mai multe detalii despre noua descoperire și valoarea istorico-culturală a așezări ce aparține culturii Cucuteni-Tripolie, vă propunem să vizionați materialul video publicat de către Agenția Națională Arheologică:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

2 trackback-uri / pingback-uri

  1. Satele din Valea Culii vor fi conectate printr-un drum nou la traseul M5 Criva - Bălți - Chișinău - Știri din regiunea Ungheni
  2. [VIDEO] Cinci morminte din epoca bronzului și a fierului au fost descoperite la Morenii Vechi - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns