Biblioteca din Cetireni: Promovăm personalități Cetirenene – Nicolae PALIȚ

Biblioteca publică din Cetireni, raionul Ungheni, a lansat în premier un proiect inedit – Promovăm personalități Cetirenene!

Proiectul născut în regatul cărților din Cetireni are drept scop valorificarea patrimoniului uman al localității de codru, așezat pe creasta unui deal cu o altitudine de 275 m.

Idea proiectului aparține doamnei Liusea (Lucia) Ursachi, Bibliotecara din Cetireni.

În cadrul acestui proiect, bibliotecara din Cetireni elaborează profilul personalităților cu un aport enorma asupra dezvoltării comunității, și le publică în funcție de „Calendarul aniversar”.

În funcție de ziua nașterii a personalității, Biblioteca Publică din Cetireni a publicat de la lansare a proiectului inedit deja profilul a două personalități.

În al treilea caz, promovăm personalitatea interpretului și folcloristului din Cetireni – Nicolae PALIȚ:

Nicolae PALIȚ – interpret, Artist al Poporului din Republica Moldova.

S-a născut născut la 25 ianuarie 1958, în satul Cetireni, Ungheni. Este absolvent al școlii medii din localitate (1975) și al Institutului de Stat al Artelor ,,G. Muzicescu’’ din Chișinău (1980).

Face studii postuniversitare la Academia de Administrare Publică de pe lângă Guvernul RM (1994-1996) și obține titlul de Magistru în Relații Internaționale în 2008.

Activează în funcție de șef Direcție Administrare Publică a Comitetului Executiv Ungheni (1998 – 1999), șef al Direcției Cultură a județului Ungheni (1999 – 2001), consultant în cadrul Ministerului Culturii ( 2001 – 2002), director executiv și solist – vocal al Ansamblului Național Academic de dansuri populare ,,Joc’’ (2002 – 2004), solist al orchestrei de muzică populară ,,Folclor’’ din 2004 și până în prezent.

Din 2001 este membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.

A fost fondator și îndrumător al colectivului artistic ,,Drăgaica’’ din satul Pârlița, raionul Ungheni și este organizator al concursurilor republicane de interpretare a cântecului folcloric în memoria Mariei Dragan ,,Vai sărmana turturică’’, a obiceiurilor de iarnă ,,După datina străbună’’, ,,Târgul Național de ceramică‘’, festivalul internațional de dans popular ,,Drăgaica’’.

A devenit laureat al Premiului I la ediția a IV-a a concursului republican al interpreților de folclor „Tamara Ciobanu’’ în 1995, al festivalurilor internaționale: din Ismailia, Egipt în 1996, „Cântecele Oltului” din Râmnicu Vâlcea, „Trandafir de la Moldova’’ din Iași în 1998 și Varșovia în 1999.

În anul 2008 a primit titlul de „Artist Emerit’’ al Republicii Moldova, iar în 2016 „Artist al Poporului’’.

A înregistrat albumele „Cine n-are dor’’ (2002), „Dragostea e piatră rară’’ (2005), ,,Lume pentru tine cânt’’ (2016), „Eu cânt dragostea și neamul’’ (2008), „Cântec , dor și alinare’’ (2011).

Împreună cu grupul folcloric „Gheorghe Jitaru’’ din Iași, înregistrează un CD în care au fost incluse 2 piese ale interpretului: „De la Cernăuți la vale’’ și ,,Eu plec mândro militar’’ (2019).

Studioul Tele-Film Chișinău realizează un film documentar ,,Moldovean, așa mă cheamă’’ despre activitatea cântărețului Nicolae Paliț în 2006.

În 2018 a fost editată cartea „Pentru neam, pentru popor” cu biografia de creație a interpretului.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns