Acordul privind construirea podului peste Prut la Ungheni avizat de Comisia politică externă și integrare europeană

Inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului privind construirea podului care va lega Ungheniul din România cu Ungheniul din Republica Moldova, a fost avizat de către Comisia  politică externă și integrare europeană.

Acordul ar urma să fie semnat între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreținerea și repararea podului rutier de frontieră între cele două state peste râul Prut.

Vedeți și Guvernul de la București va reabilita podurile peste Prut și îl va construi pe cel de la Ungheni

Conform proiectului, construcția podului va asigura conexiunea rețelei de drumuri prin partea de vest a Moldovei, care va susține necesitățile cetățenilor pentru mobilitate și va facilita comerțul pe piețele interne a Părților Contractante și cea internațională.

Noul Pod peste râul Prut de la Ungheni ar urma să facă parte din Autostrada A8 / Ungheni – Iași – Târgu Mureș sau Autostrada Unirii, cum a mai fost numită, ar urma să facă legătura între estul şi vestul spațiului românesc, începând din Tighina / Tiraspol spre Chișinău, mai apoi pe R1 până al Ungheni și ulterior, pe noul Pod la Autostrada A8 și până la hotarul României cu Ungaria

Totodată, acesta va spori rolul pe care Republica Moldova îl are în calitate de legătură între statele Uniunii Europene și Comunitatea Statelor Independente.

Finanțarea pentru proiectul tehnic al obiectivului va fi asigurat de Guvernul României, inclusiv evaluarea impactului de mediu, precum și construcția podului propriu-zis și construcția infrastructurii conexe pe teritoriul său.

Republica Moldova ar urma să asigure evaluarea impactului de mediu pe teritoriul său, precum și finanțarea pentru construcția infrastructurii rutiere conexe.

Costul total al lucrărilor este de aproximativ 40 de milioane de euro.

Republica Moldova ar urma să aloce circa 7 milioane de euro, inclusiv și pentru lucrările la punctul de trecere.

Vedeți mai mult despre Epopea Autostrăzii Unirii / Ungheni – Iași – Târgu Mureș:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME
Totodată, ne puteți urmări și pe alte canale media TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

1 trackback / pingback

  1. De la podul de flori, la poduri de piatră. Construcția podului peste Prut la Ungheni cât și alte aspecte de interconexiune, discutat de oficiali de la Chișinău și București - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns