Peste 16 168 de persoane au traversat frontiera RM în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore (17 – 18 ianuarie 2021), în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 16 168  traversări.

Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 7 405 traversări persoane, dintre care:

 • 2 872 treceri la frontiera Republicii Moldova cu Uniunea Europeană;
 • 3 052 treceri la frontiera cu Ucraina, inclusiv PTF Cuciurgan – Pervomaisc (segmentul central al frontierei MD-UA, prin regiunea transnistreană;
 • 1 481 treceri aeriene prin PTF Aeroportul Internațional Chișinău.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:

 • PTF Leușeni – 1 548 traversări persoane;
 • PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 1 481 traversări persoane;
 • PTF comun Criva – 811 traversări persoane;
 • PTF Otaci – 797 traversări persoane;
 • PTF Sculeni – 450 traversări persoane.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 16 168 persoane și completate 431 fișe epidemiologice individuale.

Nicio persoană din cele ce au traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19 (febră, rinoree, tuse seacă).

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 146 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice (art.76′ al CC al RM) au fost 12 de persoane.

Totodată, în perioada 11 – 17  ianuarie 2021, la „frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au fost notificate 184  de evenimente cu documentarea a 188 de persoane, care au încălcat legislația frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:

 • 20 încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
 • 14 cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
 • 153 de contravenții privind încălcarea regimului special în condiții de stare excepțională;
 • un caz de trafic ilegal de arme și muniții.

Au fost declanșate 99 de consemne, dintre care 12 consemne pe Interpol și 87 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente 28 de cetăţeni străini, dar și 50 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 102 982 traversări și valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 34 941 traversări.

Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 58 % din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

Poliția de Frontieră în continuare activează la capacitate în vederea diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei de stat, dar și se respectă măsurile de protecție individuală a personalului din subordine.

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei și sunt informați despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.

În conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 41 a CNESP din 13  ianuarie 2020, sunt prelungite măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova.

Astfel, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în continuare stabilește lista țărilor cu risc epidemiologic sporit sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zone roşii şi verzi.

Vedeți și:

Această listă se actualizează o dată la 14 zile, în ziua de vineri şi intră în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare.

Se permite intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a străinilor și apatrizilor care declară că vin din țările clasificate ca zonă verde și se interzice celor care vin din țările clasificate ca zonă roșie, cu excepții.

Totodată, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile.

Este important dacă punctul de pornire este situat într-o țară clasificată ca zonă verde, iar în timpul călătoriei au fost tranzitate țările clasificate ca zonă roșie, persoana este calificată ca venită din zona roșie.

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:

 • PTF Giurgiulești – Galați, rutier – PTF Giurgiulești – Reni, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – PTF Leușeni-Albița, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – PTF Palanca – Maiachi – Udobnoe, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – PTF Tudora-Starokazacie, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – PTF Criva – Mămăliga, rutier.

Îndemnăm participanții la traficul transfrontalier să manifeste o atitudine preventivă în raport cu virusul de tip COVID-19.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: