Peste 12 600 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore (16.08.2020), în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 12 600 traversări.

Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 6 174 traversări persoane, dintre care:

 • 3 648 treceri la frontiera moldo-română;
 • 1 563 treceri la frontiera cu Ucraina;
 • 963 treceri a frontierei aeriene prin Aeroportul Internațional Chișinău.Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:

 • PTF Leușeni – 2 013 traversări persoane;
 • PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 963 traversări persoane;
 • PTF Giurgiulești-Galați – 831 traversări persoane;
 • PTF Giurgiulești-Reni – 471 traversări persoane;
 • PTF Sculeni – 416 traversări persoane.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 12 600 persoane și completate 6 174 fișe epidemiologice individuale.

Nicio persoană din cele ce au traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 123 de apeluri de la cetățeni, unde s-au oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

Totodată, în perioada 10 – 16 august 2020, la ”frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au fost notificate 181 de evenimente cu documentarea a 198 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:

 • 67 de încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
 • 15 cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
 • 92 de contravenții privind încălcarea regimului special în condiții de stare excepțională;
 • șase cazuri de trafic ilicit de bunuri;
 • o intervenție transfrontalieră SMURD.

Au fost declanșate 94 de consemne, dintre care două consemne pe Interpol și 92 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente 59 de cetăţeni străini, dar și 50 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici:

 • 170 de procese verbale și chitanțe, cu aplicarea amenzilor în sumă de 120 700 și încasarea amenzilor de 54 500 lei.

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 94 628 traversări, dintre care 47 405 au fost trecerile cetățenilor moldoveni.

Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 27 977 traversări.

Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 52% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei.

Pe sensul de intrare în țară se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului.

Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fișei Declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate.

Ca excepție, vezi Hotărârea nr. 21 din 24 iulie 2020 a Comisiei Naţionale Extraordinară de Sănătate Publică.

În baza deciziei autorităților naționale competente și în coordonare cu structurile de frontieră și vamale din România și Ucraina, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat au fost închise.

Harta punctelor de trecere a frontierei sistate și active – http://www.border.gov.md/index.php/ro/harta-punctelor-de-trecere

Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova este efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere a frontierei de stat:

 • Giurgiulești-Galați, rutier – Giurgiulești – Reni, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Leușeni – Albița, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Palanka – Maiaki – Udobnoe, rutier;
 • Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Criva – Mămăliga, rutier.

Îndemnăm participanții la traficul transfrontalier să manifeste o atitudine preventivă în raport cu virusul de tip COVID-19.

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON%d blogeri au apreciat: