Foto // Risc de inundații la Măcărești. Apele Prutului au ieșit din albie și au inundat culturile agricole

Mai multe terenuri agricole din apropierea satului Măcărești din raionul Ungheni au fost inundate de apele râului Prut.

Urmare, Primăria comunei Măcărești a început lucrările de consolidare a digurilor existente și construcția unor bariere noi.Din nefericire, mai multe terenuri agricole situate în partea de jos a satului, mai aproape de albia râului Prut, au fost deja inundate.

La moment, casele de locuit sunt în afara oricărui pericol.

Apele râului Prut continuă să crească.

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod PORTOCALIU de inundații pentru localitățile din lunca Prutului în amonte de CHE Costești – Stânca și Cod GALBEN pentru cele amplasate în aval și în cursul inferior.

La ziua de 24 iunie 2020, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență comunica că oamenii din 24 de gospodării din localitățile Criva, Drepcăuți și Lipcani, raionul Briceni au fost evacuați pentru a preveni pericolul inundațiilor.

Potrivit meteorologilor, în legătură cu precipitațiile foarte puternice căzute în cursul superior al Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina) Centrul Hidrologic avertizează că în intervalul de timp 23 – 29 iunie va avea loc creșterea nivelului apei pe sectoarele:

  • râul Prut, segmentul în aval de CHE Costești – Stânca /  or. Costești – mun. Ungheni – or. Cantemir – nivelul râului Prut va continua să crească cu 2.5 – 3.5 metri;
  • râul Prut, segmentul bazinului inferior / or.Cantemir – mun. Cahul – s. Brânza – nivelul râului Prut va continua să crească cu 1.0 – 2.0 metri;
  • râul Nistru, segmentul bazinului mijlociu / Năslavcea – mun. Soroca – or. Râbnița – CHE Dubăsari – nivelul râului Nistru va continua să crească cu 1.8 – 2.2 m.

Totodată, în perimetrul municipiului Ungheni, în dimineața zilei de 23 iunie se înregistrase un nivel de creștere al apelor de 5,60 metri.

Urmare, Primăria municipiului Ungheni a început construirea unor diguri de protecție noi și reabilitarea celor vechi.

Mai multe informații la acest subiect pot fi accesate în următoarele articole:Galerie Foto publicată de către Primăria comunei Măcărești:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON