Cod Portocaliu de inundații pe râul Prut. Mai multe gospodării din localitățile Criva, Drepcăuți și Lipcani au fost evacuate

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență oamenii din 24 de gospodării din localitățile Criva, Drepcăuți și Lipcani, raionul Briceni au fost evacuați pentru a preveni pericolul inundațiilor.Decizia ca persoanele din gospodăriile aflate în lunca râului Prut să părăsească locuințele a fost luată de Comisiile pentru situații excepționale în vederea evitării riscurilor, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Vedeți și:

Conform informației oferite de subdiviziunile teritoriale ale IGSU au fost evacuate

  • 10 gospodării în localitatea Criva;
  • 9 locuințe în satul Drepcăuți;
  • 5 gospodării din Lipcani.

În total 44 de persoane s-au adăpostit la rude pentru a nu fi expuse pericolului.

Potrivit IGSU în zonele de risc sunt instituite posturi fixe, care monitorizează situația și raportează nivelul de creștere a apei pe segmentele de observare.

Puncte de monitorizare au fost amplasate în orașul Lipcani, dar și satele Drepcăuți și Criva.

Amintim că conducerea IGSU a dispus aprecierea necesarului de forțe, care ar putea fi antrenate în inundații, dar și rezervele necesare pentru lichidarea consecințelor acestora.

Mai mult, Inspectoratul a accentuat necesitatea evaluării tehnicii specializate pentru desfășurarea lucrărilor de întărire a digurilor de protecție, dar și a altor resurse necesare asigurării lucrărilor de prevenire și intervenție.Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat în legătură cu precipitațiile foarte puternice căzute în cursul superior al Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina) Centrul Hidrologic avertizează că în intervalul de timp 23 – 29 iunie va avea loc creșterea nivelului apei pe sectoarele:

  • râul Prut, segmentul în aval de CHE Costești – Stânca /  or. Costești – mun. Ungheni – or. Cantemir – nivelul râului Prut va continua să crească cu 2.5 – 3.5 metri;
  • râul Prut, segmentul bazinului inferior / or.Cantemir – mun. Cahul – s. Brânza – nivelul râului Prut va continua să crească cu 1.0 – 2.0 metri;
  • râul Nistru, segmentul bazinului mijlociu / Năslavcea – mun. Soroca – or. Râbnița – CHE Dubăsari – nivelul râului Nistru va continua să crească cu 1.8 – 2.2 m.

Galerie Foto:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON