Cum a ajuns municipiul Ungheni prima localitate din RSSM care să aibă o strada Mihai Eminescu (II)

Fragmentul este continuare al Cum a ajuns municipiul Ungheni prima localitate din RSSM care să aibă o strada Mihai Eminescu (I)

Pentru Mihai Eminescu, alege o stradă pe care o dorești. Cât privește strada 28 iunie, va fi mare tămbălău”.

În anul următor, lupta pentru redenumirea străzii 28 iunie a continuat insistent, doar că, între timp, s-a renunțat la numele strada Teiului.

Pentru aceasta s-a considerat mai nimerit numele lui Mihai Eminescu, se comunică pe pagina de facebook al Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni

Textul a fost preluat integral de pe pagina Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni fără careva ingerință în conținut. Scopul – promovarea istoriei și valorilor locurilor natale.

sursa: PP Expresul / Muzeul de Istorie și Etnografie UngheniPictorul M. Mireanu, unul dintre militanții activi ai mișcării pentru renașterea națională la Ungheni în anii 90 își aduce aminte:

„Anul 1989 era în plină perestroică gorbaciovistă. La Ungheni se făceau primii pași hotărâți (…) . Primul lucru pe care l-am încercat (…), era de a aduce în Ungheni o stradă cu numele marelui Eminescu.

Privirile (…) se opriseră asupra străzii (…) 28 iunie.

După multe meditații, în cele din urmă am hotărât ca această stradă trebuie să poarte numele marelui poet. Mă apuc frumușel și scriu o scrisoare adresată către sovietul orășenesc Ungheni cu propunerea ca actuala str. 28 iunie să fie numită strada Mihai Eminescu (…).

Totodată am cerut ca o școală să poarte numele Mihai Eminescu și ca în unul din scuarurile orașului să înălțăm un monument marelui poet (…).

Am mers la Școala nr. 1 din centrul orașului, la șefa de studii a claselor primare, doamna Vera Burlacu, cu rugămintea de a colecta semnături conform textului citat în scrisoare.

Au trecut două săptămâni și nici o semnătură, toată lumea se temea să semneze (…). Atunci eu am fost primul care mi-am pus semnătura, apoi am fost urmat de Vera Burlacu. În felul acesta au semnat cinci profesori (…).

La Biblioteca orășenească (raională – V. Iu.) Dimitrie Cantemir, unde m-am adresat, scrisoarea a stat două săptămâni, apoi, cu mare efort și convingeri au semnat cinci bibliotecare, grație bibliotecarei Natalia Para.

Cu cele 11 semnături am început a colecta altele prin oraș. Mulți refuzau, unii semnau cu plăcere. Am mers apoi la spitalul raional, aici m-a ajutat medicul ORL Tudor Tăbârță. Colectasem în total 36 semnături.

Am mers cu acea scrisoare la ziarul Literatura și Arta, unde mi-au publicat scrisoarea.

Vestea publicației a ajuns repede la Ungheni, la președintele comitetului executiv orășenesc Stepan Bogacenco, care m-a chemat de urgență:

Chiar n-ai putut să te adresezi direct la executivul orășenesc și nu prin intermediul ziarului pentru a atrage atenția întregii republici la problemele noastre? Ai crezut că o să te resping? Pentru monument n-am bani, dar pentru bust, poftim.

Dacă vrei, putem numi Școala nr. 1 – Școala Mihai Eminescu. Cât privește strada 28 iunie, aici nu pot să te ajut cu nimic, fiindcă nu am dreptul, poți numi o altă stradă cu acest nume.

Alege-o pe care dorești (…). Gândește-te, va fi mare tămbălău (…)””. (1)

Va urma și partea a III

1.Mihai Mireanu, ”La Ungheni – strada și bustul lui M. Eminescu”, în I. Doctoreanu, N. Babîră, M. Gh. Cibotaru, I. Ciocanu, V. Dulghieru, M. Mireanu, I. Teodorescu, ”Tot Românul plându-mi-s-a”, Chișinău, 2019, p. 115-118.

Sursa: Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON2 comentarii la „Cum a ajuns municipiul Ungheni prima localitate din RSSM care să aibă o strada Mihai Eminescu (II)