În ultimele 24 de ore, punctele de trecere a frontierei au fost traversate de 2 530 persoane

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 530 traversări.

Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 350 traversări persoane, dintre care:

 • 805 treceri la frontiera moldo-română;
 • 540 treceri la frontiera controlată cu Ucraina;
 • 5 treceri aeriene.Potrivit comunicatului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost:

 • PTF Leușeni – 571 traversări persoane;
 • PTF Otaci –  174 traversări persoane;
 • PTF Tudora – 171 traversări persoane;
 • PTF comun Palanca – 144 traversări persoane;
 • PTF Giurgiulești-Galați – 119 traversări persoane.

Potrivit informațiilor oficiale, începând cu 08 mai 2020, ora 00:00, Ucraina a sistat traficul prin punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, operat în comun cu autoritățile de frontieră și vamale ale Republicii Moldova.

Recomandăm călătorilor să opteze, din timp, pentru cel mai apropiat punct de trecere Tudora-Starokazacie.

Totodată, pe parcursul a 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:

 • opt persoane au încălcat regimul zonei de frontieră;
 • o încălcare a regulilor de transportare;
 • o persoană a fost identificată la controlul trecerii frontierei cu consemn;
 • 92 de conaționali au fost documentați pentru încălcarea regimului special în condiții de stare excepțională.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 2 530 persoane și completate 1 350 fișe epidemiologice individuale.

La fel, au fost completate și semnate 1 121 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip COVID-19.

În punctul de trecere Otaci, la intrarea în țară s-a autorizat trecerea frontierei la 90 de conaționali care au revenit din Federația Rusă, tranzitând teritoriul Ucrainei.

Alți 116 cetățeni moldoveni, repatriați din Republica Belarus, au intrat în țară prin punctul de trecere Palanca.

Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 177 de apeluri de la cetățeni, unde s-a oferit consultații vizavi de situația de la frontiera de stat, condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei, pe sensul de intrare în țară se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului. Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fișei Declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate.

Ca excepție, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare doar conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă.

Conform Dispoziției nr.13 din 3 aprilie 2020, persoanele ce traversează frontiera de stat pe cale terestră sau aeriană pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor completa şi semna, în mod obligatoriu, Declaraţia pe propria răspundere privind obligaţia achitării primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru anul 2020, iar polițiștii de frontieră vor verifica veridicitatea completării acesteia.

Vezi Harta punctelor de trecere a frontierei sistate și active – http://www.border.gov.md/index.php/ro/harta-punctelor-de-trecere

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON