Galerie Foto // Municipiul Ungheni la intersecția dintre trecut și prezent

În cursul firesc al istoriei moderne și contemporane, Municipiul Unghenii și Unghenii au fost martorii a mai multor evenimente istorice. Unele ne-au dezbinat de poporul frate, altele ne-au unit și ne-au confirmat identitatea noastră etnică și culturală unică.

Începând cu prima anexarea a Basarabiei la imperiul Țarist, ocuparea, „eliberarea” și iar ocuparea de către Uniunea Sovietică, municipiul Ungheni a fost de-a lungul timpului o localitate strategică.Doar în ultimii 200 de ani, urba de pe malul Prutului cu toate satele de răzeși din actuala componență, a fost considerată Cap de pod, localitate stațiune la Prut, târg comercial, Poarta URSS-ului către Europa, Oraș european.

Tot la Ungheni, cu 30 de ani în urmă, la 6 mai 1990, a avut loc primul Pod de Flori al națiunii Române. Acțiunea de renaștere națională care a adunat de-a lungul graniței româno-sovietice peste 1.2 milioane de români.

Vedeți și Imagini de arhivă // 6 mai 1990 – 30 de ani de la Primul Pod de Flori

Pentru redacția News.Ungheni.org cât și pentru întreaga castă a Unghenenilor, urba de pe malul Prutului este centrul universului, micul „buric” al pământului unde în 1990, cu toată presiunea NKVD-ului (KGB), românii de pe ambele maluri ale Prutului au rejucat Hora Unirii, fie și una simbolică.

Reiterăm că Municipiul Ungheni este localitatea nr. 1 în lume și presupunem că și pentru D-voastră, cititorii și abonații noștri, municipiul Ungheni ocupă un loc de frunte, după localitate de baștină.

Urmare a celor expuse supra și pentru a demonstra istoria și destinul zbuciumat al municipiului Ungheni, Vă prezentăm a doua Galerie foto realizată de talentatul maestru al fotografiei, Ungheneanul Andrian IlFotografo.

Noi am denumit-o „Municipiul Ungheni la intersecția dintre trecut și prezent”.

Din descrierea albumului de către autor – Andrian IlFotografo.

Astăzi, după 30 de ani, ne amintim cu nostalgie de Podul de Flori. Unii au trăit emoția, alții sunt solidari cu acest sentiment de dor și libertatea de a-ți revedea aproapele, cândva îndepărtat.

Apropo, doar Podul Feroviar de la Ungheni a fost trecut de sute de mii de oameni… 

Cred și eu că cel mai sfânt sentiment, este cel de a fi patriot și să-ți iubești locul și neamul în care ți s-a dat să te naști.

Mi-am propus să adun fărâme de amintiri despre Ungheniul de demult, comparându-l cu grijă și delicatețe cu Ungheniul zilelor noastre.

Să ținem minte unde #NeamPornit”

Pentru că cuvintele sunt de prisos, Vă prezentăm Galeria Foto: „Municipiul Ungheni la intersecția dintre trecut și prezent”.

Sursa foto: Andrian IlFotografo.

Autor: Marin BODRUG, Unghenean, fondator News.Ungheni.org și Bodrug.eu

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON