Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale din 6 aprilie 2020

Prim-ministrul a convocat astăzi în ședință Comisia pentru Situații Excepționale.

Evoluția situației epidemiologice la sfârșitul săptămânii precedente a determinat examinarea unor noi măsuri de restricție menite să prevină răspândirea infecției la nivel național, se comunică într-un comunicat oficial al Guvernului.Membrii Comisiei au discutat creșterea numărului de cazuri confirmate în zilele de vineri, sâmbătă și duminică și situația în raioanele Soroca, Ștefan Vodă și Glodeni.

Ministrul Dumbrăveanu a informat despre propunerile generate în cadrul ședinței punctului focal al MSMPS, în special posibilitatea de a declara zile de odihnă perioada 7-17 aprilie pentru angajații sectorului bugetar.

Specialiștii MSMPS, în comun cu reprezentanții OMS, au argumentat că această măsură, însoțită de acțiunile de convingere a oamenilor să reducă mobilitatea personală doar pentru necesitățile vitale, va preveni răspândirea infecției.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat această decizie care prevede continuarea procesului educațional la distanță, în perioada 7-17 aprilie, și oferă dreptul conducătorilor instituțiilor să atragă la muncă personalul minim necesar pentru asigurarea funcționalității instituției.

Șeful Misiunii OMS în RM a încurajat Guvernul să continue aplicarea măsurilor de restricție, accentuând eficiența acestora.

Oficialul a menționat că în Republica Moldova se înregistrează un ritm lent de creștere a numărului cazurilor de Covid-19, în comparație cu alte state.

Comisia a susținut propunerea de a acorda o indemnizație unică de 16 mii lei angajaților instituțiilor publice implicate în administrarea situației epidemiologice, care au fost infectați cu Covid-19.

Această propunere va fi examinată la următoarea ședință a Guvernului.

A fost discutat subiectul reorganizării transportului public municipal, astfel încât să fie prevenite aglomerările oamenilor în unitățile de transport public.

Sistarea transportului public municipal ar afecta capacitatea lucrătorilor medicali și a persoanelor implicate în activitatea infrastructurii de producere și comercializare a produselor alimentare și a produselor chimice de uz casnic.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat Dispoziția nr. 14:Galerie Foto:

Declarații după ședința Comisiei:

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON