COVID-19 // MSMPS anunță acțiunile necesare în cazul instituirii carantinei la nivel local

În contextul situației epidemiologice naționale și în contextul riscului major de infectare în masă cu Coronavirus de tip nou / COVID-19, mai multe autorități locale de nivel I și II comunică intenția de a fi instituită carantină.Urmarea a neînțelegerii depline a acțiunile necesare în cazul instituirii carantinei la nivel local, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu unele precizări:

1. Carantină se instituie exclusiv în baza deciziei Comisiei teritoriale pentru Situații Excepționale/Sănătate Publică pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19 în conformitate cu Legea nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice și include:

  • restricția activităților de circulație ce presupune interzicerea intrării și ieșirii din zona de carantină, cu excepția asigurării localității cu servicii și bunuri de primă necesitate;
  • limitarea circulației în zona de carantină;
  • izolarea şi/sau separarea de alte persoane a persoanelor suspecte de a fi infectate, dar care nu sunt bolnave.

2. Se va asigura organizarea în comun cu lucrătorul medical a deservirii medicale urgente pentru locatarii zonei de carantină.

3. Colaborarea și informarea cu regularitate a echipei locale și Comisiei teritoriale pentru Situații Excepționale/Sănătate Publică privind situația și măsurile realizate.

Amintim că în seara zilei de ieri, autoritățile au confirmă 15 cazuri noi de infectare cu Coronavirus de tip nou / COVID-19. Astfel, în Republica Moldova sunt înregistrate la acest moment 109 de cazuri pozitive.

Totodată, în ziua de ieri au fost procesate 105 teste, dintre care 15 s-au dovedit a fi pozitive.Totodată, în seara zilei de ieri, Prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu a convocat Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 3 privind COVID-19.

Vezi și Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 3 privind COVID-19 din 23 martie 2020

Urmare, Comisia a luat un șir de decizii, consultate cu reprezentanții OMS și ONU.

Redacția News.Ungheni.org reamintește că în această perioadă critică pentru Republica Moldova, Unghenenii au demonstrat repetat un grad înalt de mobilizare și spirit civic.

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON