Ședința Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale din 16 martie 2020 privind combaterea răspândirii COVID – 19

În această după amiază, autoritățile naționale au convocat o nouă ședință a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale. Ședința a fost condusă de Prim-ministrul Ion Chicu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului Republicii Moldova, subiectul ședinței a fost evoluția situației epidemiologice în țară și în regiune, dar și măsurile decise pe platforma Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.În cadrul ședinței, Ministrul Voicu a informat despre acțiunile întreprinse de instituțiile subordonate MAI în coordonare cu MSMPS și ANSP pentru a combate răspândirea virusului nou COVID – 19.

Începând cu data de 17 Martie va fi sistat definitiv transportul de pasageri internațional pe toate căile aeriene și terestre.

IGP este implicat în acțiuni de determinare a punerii în aplicare a deciziilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, precum sistarea activităților comerciale cu excepția celor menționate în deciziile Comisiei.

Una din misiunile de bază ale poliției este prevenirea aglomerării oamenilor în diverse zone publice precum în magazinele alimentare și gările auto.

În cadrul ședinței, Ministrul Viorica Dumbrăveanu a informat că au fost depistate 6 cazuri noi de infecție cu virusul nou.

Dintre acestea 2 sunt de import, altele 4 sunt de transmitere locală. În total sunt 29 de cazuri confirmate de infecție și 20 de suspecți.  

Ulterior, a fost discutată oportunitatea instituirii Stării de Urgență.

Potrivit comunicatului oficial, este primul caz în istoria Republicii Moldova de declarare a Stării de Urgență.

Ministrul Dumbrăveanu a prezentat argumentele pentru declararea stării de Urgență, menționând în special pandemia de coronavirus COVID-19 declarată de Organizația Mondială a Sănătății și tendințele epidemiei la nivel regional și național.

La propunerea ministrului Dumbrăveanu, Comisia Națională pentru Situații Excepționale a decis să prezinte Guvernului un raport privind necesitatea declarării stării de Urgență.

Viorica Dumbrăveanu a informat în cadrul ședinței despre primul caz de vindecare în RM a unui pacient infectat de COVID-19.Galerie Foto:

Referitor la pandemia COVID-19, comunicăm că la 16 martie 2020, statistica oficială în Moldova arăta în felul următor:

  • 29 cazuri pozitive de infectare cu COVID-19 / Coronavirus de tip nou confirmate;
  • 20 cazuri suspecte de infectare cu COVID-19 / Coronavirus de tip nou;
  • 4400 fișe epidermiologice completate;
  • 9193 persoane aflate sub monitorizarea la domiciliu de către medicul de familie;
  • 14651 persoane intrate în țară (în ultimele 24 de ore);
  • 95 de apeluri la linia verde (în ultimele 24 de ore).Citiți mai multe despre criza apariției primului caz pozitiv de infectare cu Coronavirus de tip nou în Republica Moldova:

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON