În 2020, vor fi reabilitate R1 Ungheni – Chișinău (în s. Bahmut), G91 Ungheni – Bărboieni și construit gardul de protecție gardului de protecție pe centura mun. Ungheni

În ședința Guvernului de astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul Hotărârii de Guvern „cu privire la aprobarea Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2020

Proiectul prevede că în 2020 vor fi readuse la parametrii necesari circa 560 kilometri de drumuri naționale, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din lungimea totală a acestora.


Pentru regiunea Ungheni (raionale Ungheni, Nisporeni și Călărași), Guvernul a decis repartizarea mijloacelor financiare din fondului rutier pentru reparația a două segmente de drum național și construcții inginerești pe centura municipiului Ungheni.

Astfel, Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2020, adoptat în ședința de astăzi, prevede:

  • 8.3 mln lei – reparația îmbrăcămintei rutiere pe traseul R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul satului s. Bahmut, r. Călărași), km 68.7 – 70.2;
  • 450 mii lei – reparația îmbrăcămintei rutiere pe traseul G91  Ungheni – Bărboieni – M1, km 38 – 47;
  • 6.3 mln lei – Amenajarea gardului pe centura municipiului Ungheni la hotar cu Centrul de Instruire militară al Ministerului Apărării (Divizionul de Artilerie Prut, mun. Ungheni), km 99 – 102.

Totodată, proiectul prevede și Cofinanțarea proiectelor de reabilitare a drumurilor gestionate de Agenția Dezvoltare Regională Centru pe anul 2020:

  • 7.5 mln lei  – pentru Lucrări de construcție a centurii municipiului Ungheni, km 96.62 – 103.92;
  • 28 mln lei – pentru Reabilitarea infrastructurii de transport pe traseul L392 Ungheni – Cetireni – Alexeevca (G90 G89 – Alexeevca – Florițoaia Veche – Ungheni – G91).

Documentul mai prevede întreținerea de rutină a întregii rețele de drumuri, întreținerea periodică a 479 km cu un termen de serviciu 3-5 ani, reparația capitală a 81,6 km cu un termen de serviciu de 15-20 ani și elaborarea proiectelor de reabilitare a drumurilor cu o lungime totală de peste 480 km.

Referitor la reabilitarea traseului G90 G89 – Alexeevca – Florițoaia Veche – Ungheni – G91, recomandăm să citiți și următoarele articole:Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON