Avertizare hidrologică: Râului Prut va creşte cu aproape 1 metru între Criva și Costești

Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis vineri o avertizare care, în perioada 28 februarie – 2 martie, indică creşterea nivelului apei în cursul superior al râului Prut (Ucraina), transmite MOLDPRES.Centrul hidrologic avertizează că în legătură cu precipitaţiile căzute şi topirea zăpezii, în intervalul amintit, pe sectorul Criva – Costeşti-Stânca, nivelul apei va creşte 0,4 – 0,8 metri faţă de nivelul din 28 februarie.

Conform hidrologilor, apa se va scurge în limitele albiei minore.

Hidrologii de la SHS au anunţat mai înainte particularităţile fenomenului din acest an al „apelor mari de primăvară”.

Acesta se caracterizează prin creşteri lente ale nivelului apei în râuri, în anotimpul de primăvară, care se repetă în fiecare an, fiind condiţionat de topirea zăpezilor, precipitaţiilor şi căldurii.

Astfel, Centrul Hidrologic a explicat că „ţinând cont de specificul iernii 2019-2020, caracterul apelor mari de primăvară va fi determinat de evoluţia proceselor meteorologice şi hidrologice, adică de cantitatea şi intensitatea precipitaţiilor şi a regimului termic.

Or, în primăvara anului 2020, volumul scurgerii apelor mari de primăvară se prognozează a fi mai jos, cu valori sub normă.

Asemenea valori se înregistrează o dată în trei ani în fluviul Nistru, şi o dată în opt ani în râul Prut”.

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON