O bombă de aruncător de calibru 82 de milimetri, descoperită în grădina unui cetățean din Teșcureni

O bombă de aruncător de calibru 82 de milimetri din timpul celui de-al doilea război mondial, a fost descoperită descoperită recent în satul Teșcureni din raionul Ungheni

Potrivit lui Petru Prepeliță, ofiţer superior al serviciului prevenţie din cadrul Direcției Situații Excepționale Ungheni, muniția, bombă de aruncător de calibru 82 de milimetri, a fost descoperită în grădina unui cetățean al satului Teșcureni la data de 8 februarie.Au fost luate toate măsurile de securitate și a doua zi, 9 februarie, la fața locului s-au deplasat militarii de la Batalionul de Geniu „Codru” pentru a o dezamorsa, transmite publicația periodică Unghiul.

Potrivit aceiași surse, de la începutul anului curent, geniştii militari au participat la 6 de misiuni de deminare, în cadrul cărora au lichidat 141 de obiecte explozive de diferite tipuri şi calibru.

Cel mai recent caz de descoperire și dezamorsare a munițiilor a fost pe 7 februarie în apropierea satului Plop Ştiubei, raionul Căuşeni.

Batalionul de Geniu „Codru” al Armatei Naţionale a neutralizat aici un arsenal de 136 obiecte explozive

În acest context, amintim în anului 2019, în raionul Ungheni au fost depistate cca 13 muniții neexplodate, rămase urmare a celui de-al Doilea Război Mondial.

Unul din ultimele cazuri a avut loc în Condrătești atunci când un locuitor a observat pe un drum local un proiectil de artilerie cu diametrul de 152 mm

Potrivit geniștilor, practic toate muniţiile depistate se aflau în pământ încă de pe timpul celui de al Doilea Război Mondial și doar două procente din obiectele explozive au rămas după războiul de pe Nistru din 1992.

Geniştii au împărţit harta Moldovei în câteva zone de risc.

  • Risc sporit – raionele Orhei, Căuşeni, Ştefan Vodă şi Ungheni;
  • Risc mediu, partea de centru a Republicii Moldova – Chişinău, Străşeni, Hânceşti, Ialoveni.

În cazul depistării accidentale a unui obiect explozibil: fie grenadă, fie bombă de aruncător sau alte muniţii, recomandarea geniştilor este pe cât de simplă, pe atât de insistentă – nu trebuie deloc atinse și este necesar apelarea de urgenţă la 112.În anul 2019, geniştii Armatei Naţionale au executat peste 150 de misiuni de deminare şi au nimicit peste 7000 de obiecte explozive.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD
%d blogeri au apreciat: