Foto // Prim-ministrul Ion Chicu a întreprins o vizită de lucru în municipiul Ungheni

Prim-ministrul Ion Chicu a întreprins astăzi o vizită de lucru în municipiul Ungheni.

În cadrul vizitei, premierul a avut o discuție cu reprezentanții autorităților publice raionale, primarii localităților raionului și conducătorii serviciilor desconcentrate.Ion Chicu a început cu informarea despre activitățile programate de Executiv pentru anul 2020 și obiectivele Programului de Acțiuni al Guvernului pentru 2020-2023:

„Acordăm atenție deosebită comunicării cu APL. Fără cooperare nu vom reuși să rezolvăm problemele țării. Am plănuit investiții masive în infrastructură și managementul acestor investiții depinde de noi”.

Potrivit paginii oficiale a Guvernului Republicii Moldova, șeful Executivului a vorbit despre starea economiei naționale, rezultatele anului 2019 și lunii ianuarie 2020:

„În ciuda crizelor politice din 2019, cu două campanii electorale și 3 guverne, economia națională a demonstrat maturitate. Deficitul bugetar a fost de doar 1.4%, iar datoria publică față de PIB a RM a fost redusă cu 1.9%, fiind  una din cele mai mici în regiune.

În ianuarie 2020, în Bugetul public național au fost colectate cu cca 565 milioane de lei sau 15% mai mult decât în ianuarie 2019”.

Aceași sursă mai comunică că Ion Chicu a explicat investițiile publice în infrastructura rutieră, în rețelele de apeduct și canalizare, în infrastructura energetică și în iluminatul stradal:

„Avem nevoie de locuri de muncă stabile în toată țara. Trebuie să atragem investiții în industrializarea raioanelor țării, ca să aducem locurile de muncă aproape de casele oamenilor.

Trebuie să dezvoltăm localitățile – numai așa putem păstra tinerii acasă și opri plecarea, dar și să-i întoarcem pe cei plecați. Oamenii vor trăi în Moldova când vor avea muncă stabilă și condiții bune de viață”. 

Pentru construcția drumurilor în localități va fi alocat cca 1 miliard de lei și sumele vor fi acordate după criterii care țin cont de numărul locuitorilor. Licitațiile pentru contractarea lucrărilor de construcție a drumurilor au fost lansate.

Ion Chicu a îndemnat primarii să urmărească calitatea executării lucrărilor, să semnaleze problemele observate și a declarat că lucrările de construcție a drumurilor nu vor începe și nu se vor încheia fără semnătura primarilor.A fost prezentată informația referitoare la proiectele de construcție a conductelor magistrale de apă, la programul de iluminare stradală a localităților (cca 140 milioane lei), care presupune iluminarea a câte 1 km de stradă în fiecare localitate și la problema lichidării gunoiștilor neautorizate.

Să nu transformăm țara în gunoiște. Așa vom pierde și mai repede tinerii și nu vom avea turiști.

Avem finanțare de cca 100 milioane de euro de la parteneri pentru construcția infrastructurii de colectare și procesare a deșeurilor.

Dar cred că trebuie să ne ordonăm și să aplicăm sancțiuni celor care nu respectă vecinii și localitățile în care trăiesc”, a spus Ion Chicu.

Reprezentanții autorităților locale au abordat în discuție subiectul lipsei infrastructurii de irigare pentru necesitățile agriculturii, transportul public de călători, finanțarea autorităților publice locale, alimentația copiilor în grădinițe și școli, insuficiența specialiștilor tineri în domeniile educație și sănătate, ordinea publică în localități, subvenționarea gospodăriilor agricole mici și altele.

Premierul a vorbit despre extinderea programului „Prima Casă” cu intenția de a convinge tinerii pedagogi, medici și polițiști să muncească în localitățile RM.

„Toți copiii trebuie să beneficieze de educație de calitate, toți oamenii trebuie să aibă acces la servicii medicale și peste tot trebuie să fie asigurată ordinea publică. Prin programul „Prima Casă” vrem să creăm condiții maximal simple pentru tinerii pedagogi, medici, polițiști să cumpere o casă.

Și, întrucât acum mașina pentru tineri e o necesitate – să cumpere și o mașină. Trebuie să pornim de la realitate, numai dacă vom oferi condiții bune vom păstra tinerii”, a spus premierul. 

Prim-ministrul Chicu a primit în audiență locuitori ai raionului și a vizitat o fabrică de covoare din municipiul Ungheni.Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON

Galerie Foto:

Imagen: 3

  • Descargar Imagen
  • Comentar Imagen
  • « Anterior
  • Siguiente »
  •  

    %d blogeri au apreciat: