ANSA a depistat 2 cazuri pozitive de rabie la Ungheni și Glodeni și un focar de pesta porcină în Rezervația „Pădurea Domnească”

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat luni, 20 decembrie, despre 2 cazuri noi de rabie și 35 cazuri pozitive la mistreți găsiți morți în Rezervația naturală „Pădurea Domnească”.
Potrivit ANSA, în perioada de referinţă, a fost depistat un nou focar de pesta porcină africană la mistreți în „Pădurea Domnească”, rezervaţie naturală situată de-a lungul râului Prut, în vestul raioanelor Glodeni şi Făleşti, au fost depistaţi 35 mistreţi morţi.

Probele prelevate au arătat rezultate pozitive la PPA.

În perioada de referință, 15 – 20 ianuarie 2020, experții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au prelevat probe din mai multe localități și au depistat următoarea situație epizootică:

  • 2 cazuri pozitive de rabie, confirmate în secţia virusologie, I.P.CRDV: un șacal în raionul Glodeni și la o vulpe în raionul Ungheni;
  • un focar de pesta porcină africană la mistreți (au fost înregistrate 35 cazuri pozitive la mistreți găsiți morți în Rezervația naturală „Pădurea Domnească”, ce se află de-a lungul Prutului, în vestul raioanelor Glodeni și Fălești).

Anterior, Vitalie Carauş, șeful Secției sănătatea și bunăstarea animalelor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a declarat că zona se va afla în carantină pentru o perioadă de un an.

Pe parcursul anului 2019, pesta porcină la mistreți a fost înregistrată în raioanele Cahul, Cantemir, Briceni, Fălești, Glodeni și în fâșii forestiere aflate în lunca Prutului.

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON