Foto // Ma multe monede de epocă din Franța, depistate într-un autocar de pe ruta Paris-Iași în PTF Sculeni

Funcționarii vamali din Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni (PTF Sculeni) au contracarat o tentativă de introducere ilegală în țară a 361 de monede cu diverse inscripții și valori nominale, emise de mai multe state, din perioada sec. XVII-XXI și mai multe cărți în limba franceză, de diferite ediții, cele mai vechi datând din anul 1704.Cazul a fost înregistrat la postul vamal Sculeni, pe sensul de intrare în țară, atunci când, pentru control, s-a prezentat un conațional în vârstă de 38 de ani, la volanul unui autoturism de marca Volkswagen.

Acționând în baza analizei de risc, vameșii au dispus efectuarea controlului detaliat al mijlocului de transport, fiind, astfel, depistat lotul de obiecte nedeclarate.

Potrivit informațiilor preliminare, bunurile au fost aduse din Franța cu autocarul de pe ruta internațională Paris-Iași și urmau să ajungă la beneficiarul final în Republica Moldova, conducătorul auto având rolul de a asigura transportarea ilegală a obiectelor peste frontiera vamală.

Conform procedurii, bunurile au fost transmise pentru expertiză Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

În cazul în care se va stabili că acestea reprezintă valori culturale, cazul va fi cercetat prin prisma săvârșirii infracțiunii  de contrabandă, care se pedepsește cu până la 8 ani de închisoare.

Galerie Foto: