Foto, Video // Festivalul toamnei ,,În cămara bunicii” din Blândești la a II-a ediție

La 27 octombrie curent, în satul Blândești din comuna Sculeni, a avut loc a II-a ediție a Festivalului toamnei – „În cămară la Bunica”.

Ca și la prima ediție, ineditul Festival a fost organizat de Complexul Educațional Blândești, în frunte cu Mihai Casian și Elena Dorosenco – Casian, învățător, activist local.
Deja, tradiționalul eveniment dedicat toamnei, a avut următorul program:Referitor la cea de-a doua ediție a festivalului, doamna Elena Doreșenco-Casian a menționat următoarele:

Acest eveniment a avut rolul de a promova tradițiile, obiceiurile oamenilor satului, anume în anotimpul toamna. Am dorit să scoatem cat mai mulți oameni vârstnici din sat pentru a le aduce un zâmbet pe față.

Să descoperim frumusețea covoarelor și prosoapelor tradiționale moldovenești. Fiecare om care are acasă ceva frumos păstrat de la bunica a fost rugat să-l aducă În cămara bunicii”

În cadrul festivalului a fost organizat:

  • un concert la care au participat elevi din Liceul Teoretic Sculeni și Ansamblul folcloric de copiii de la Căminul cultural Blindesti;
  • o galerie de desene prezentate de Școala de arte Sculeni, în prezența profesorilor Alina și Ghenadie Manica;
  • expoziție de obiecte handmade prezentate de Tatiana Podlesnov, profesor Liceul Teoretic Sculeni și Rodica Hariuc, învățătoarea Gimnaziul Gherman.
  • prezentarea ,,Casa Mare”, elaborată de surorile Olga și Silvia Calea-Valea, meșteri populari din comuna Sculeni.
  • Iarmarocul cu bucate și băutură tradițională, naturală, de casă, organizat de 20 familii de oameni gospodari din localitate.
  • decorul pentru sărbătoare a fost realizat de Casian Mihai împreună cu o echipă de oameni gospodari tineri.
Surorile Olga și Silvia Calea-Valea

Totodată, Elena Doroșenco-Casian a mai comunicat că cu banii adunați, vor fi desfășurate activități de caritate în localitate.

Oamenii au fost foarte fericiți! Îmi mulțumeau cu mare drag și multă recunoștință deoarece i-am adunat să mai uite de necazurile și problemele vieții. De menționat că în regiunea dată în trecut nu se obișnuia să se organizeze astfel de evenimente (nici pe aproape)”, a mai menționat organizatoarea.

În cadrul festivalului, un moment deosebit și emoționant a fost atunci când doamna Maria Lungu, locuitoare a Blândeștiului, s-a îmbrăcat în haine naționale de o frumusețe deosebită și a cântat o romanță. Mai târziu, doamna Maria a prezentat câteva covoare păstrate de peste 100 de ani.

Doamna Maria LunguTotodată, Ansamblul folcloric de copiii de la Căminul cultural Blindesti a adus un omagiu colegii lor, Mădălinei Pisarciuc, interpretând una dintre piesele ei preferate. Amintim că Mădălina a decedat într-un tragic accident rutier care a avut loc în seara zilei de 14 octombrie pe traseul R16, în perimetrul satului Blândești.În continuare Vă prezentăm o galerie foto și video de la ediția a II-a Festival al toamnei la Blândești.

  1. Fotograful Sergiu Cotruță., celebrul Unghenean, cel puțin pe portalul nostru și pe blogul bodrug.eu,2. Anastasia Rusu / Facebook

3. Elena Dorosenco / Facebook