Anunț // 0236 23325 – Telefonul la care pot apela Unghenenii pentru evacuarea deșeurilor vegetale

Primăria municipiului Ungheni atenționează cetățenii, locuitorii caselor la sol, reprezentanții instituțiilor publice din oraș, precum și agenții economici că este interzisă depozitarea frunzelor adunate în urma activităților de curățenie pe partea carosabilă a drumului, trotuare și gazoane.În acest context, administrația publică locală informează toții locuitorii municipiului Ungheni că pentru evacuarea deșeurilor vegetale, să contacteze reprezentanții Î.M. „AVE – Ungheni” la numărul de telefon 0236 2 33 25.

Persoanele depistate că ard frunzele și deșeurilor menajere, sunt amendă conform Codului Contravenţional art. 154.

Conform legii, persoanele fizice se sancţionează cu amendă în mărime de la 600 până la 1200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4.500 până la 9.000 de lei.

Specialiștii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au informat anterior că substanţele nocive rezultate din ardere frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum:

  • monoxidul de carbon, 
  • dioxidul de sulf,
  • funinginea,
  • oxizii de azot,
  • hidrocarburile
  • dioxinele,
  • compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în microcantităţi, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzînd în atmosferă, sol şi în apele de la suprafață. În acest context, sunt atenționate persoanele în vârstă și cei care suferă de boli cardiovasculare, sau care suferă de alergii respiratorii.

Translate »