Ora 3:00 devine ora 2:00. În aceast noapte Republica Moldova trece la ora de iarnă

În această noapte, Republica Moldova trece oficial la ora de iarnă. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 3:00, acele ceasornicelor sunt tranferate cu o oră în urmă, până la ora 2:00.În acest context, ziua de 27 octombrie devine cea mai lungă zi din an.

Republica Moldova operează trecerea la ora de iarnă în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU, concomitent cu statele-membre ale comunității europene.

Trecerea de la ora de vară la ora de iarnă are loc în 70 de țări din lume cu respectarea diferenței de fus orar.

Majoritatea ţărilor europene au institut acest sistem ca urmare a şocului petrolier din 1973-1974, din grija de a economisi energie. Obiectivul schimbării orei era în principal de a face să corespundă mai bine orele de activitate cu orele însorite pentru a limita utilizarea luminii artificiale.

Ulterior, deputaţii europeni au cerut o evaluare a regimului actual al orei şi, dacă este necesar, o revizuire a regulilor, într-o rezoluţie adoptată la 8 februarie 2018 în Parlamentul European cu 384 de voturi pentru, 153 împotrivă şi 12 abţineri.

Eurodeputaţii au votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Fiecare stat membru urmează să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară.